Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A kapcsolt vállalkozásoknál 2021.01.01-jétől a társasági adóhoz hasonlóan az iparűzési adó-alap megállapítása során is alkalmazni kell a szokásos piaci ár miatti kiigazítást. Ezt az jelenti, hogy ha a kapcsolt vállalkozások az egymás közti ügyleteik során nem a szokásos piaci árat alkalmazták, akkor az adóbevallásban ezt korrigálni kell.

Példa: Egy vállalkozás elad egy kapcsolt vállalkozásának anyagot nettó 1 millió Ft-ért, de ennek az anyagnak a szokásos piaci ára nettó 1,2 millió Ft. Ebben az esetben az eladó iparűzési adóbevallásában az értékesítés nettó árbevételét 200 ezer Ft-tal növelni kell (tehát ennyivel nő az adóalap), míg a vevő 200 ezer Ft-tal növelheti a bevallásában az általa figyelembe vett anyagköltséget (tehát ennyivel csökken az adóalapja).

Az olyan kiigazítás, amely adóalap csökkentést eredményez, kizárólag nyilatkozat függvényében alkalmazható. A nyilatkozatban szerepeltetni kell, hogy a másik fél ugyanezzel az összeggel növeli az adóalapját.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO