Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Korábbi egyperceseinkkel kapcsolatban, amelyeket itt és itt olvashat, felmerülhet a kérdés, hogy elektromos, környezetbarát autók kapcsán is igénybe vehető-e a társasági adókedvezmény. A válasz igen!

Ebben az esetben is szükséges az audit, és az auditor által kiállított igazolás.

Az adókedvezmény összege úgy kerül megállapításra, hogy az audit során megvizsgálják, hogy mennyi a piaci értéke egy ugyanolyan paraméterekkel bíró, de nem környezetbarát autónak. A társasági adókedvezmény ennek, és az elektromos autó piaci értékének a különbözete alapján állapítható meg, figyelembe véve, hogy a vállalkozás székhelye melyik régióban található. (Lásd: előző egyperces.)

Az elektromos autókra igénybe vehető energiahatékonysági adókedvezmény 2021-től várhatóan megszűnik.

Példa: Egy a Közép-Magyarország régió kormányrendelet szerint nem támogatható településén székhellyel rendelkező kisvállalkozás vásárol egy környezetbarát autót 6 millió Ft-ért. Egy ugyanolyan, de nem környezetbarát autó piaci értéke 5 millió Ft. Ebben az esetben az igénybe vehető adókedvezmény 500 ezer Ft. (Az 1 millió Ft (6-5=1) 50%-a, (30+20 százalékpont, lásd: itt))

(A példában feltételeztük, hogy a vállalkozás összes adókedvezménye nem éri el a fizetendő adó 70%-át.)

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO