Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Napközbeni felügyeletet biztosíthatnak a munkáltatók a munkavállalók gyermekeinek

A kormány lehetőséget ad a munkáltatóknak arra, hogy április 30-tól a veszélyhelyzet ideje alatt a munkavállalók gyermekeinek napközbeni felügyeletet biztosítsanak.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet a szülő a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves, fertőző betegségben nem szenvedő gyermeke felügyelete céljából veheti igénybe. Erről a szülőnek írásos nyilatkozatot kell tennie. Csoportonként maximum 5 gyermek felügyelete biztosítható.

A gyermekfelügyelet létrehozásához működési engedély nem szükséges, elegendő a helyi önkormányzathoz, valamint a népegészségügyi feladatokat ellátó járási hivatalhoz bejelenteni legkésőbb a tevékenység megkezdése előtti napon.

A munkahelyi gyermekfelügyeletet ellátó foglalkoztatottnak kifizetett jövedelem után kevesebb közterhet kell fizetni 2020. április, május és június hónapokban: kizárólag a 4 %-os mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, azt is legfeljebb 7 710 Ft értékig. A kedvezmény nem érinti a biztosított társadalombiztosítási és munkaerő-piaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátás összegét.

Ha a gyermekfelügyelőt alkalmi munkavállalóként foglalkoztatják, akkor az Efo tv. szabályai az irányadóak, a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatására pedig az általános szabályok vonatkoznak.

Az érintett időszakban a foglalkoztatónak nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetnie a gyermekfelügyelőnek kifizetett jövedelem, juttatás után.

Email
Print