Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Szükséges közösségi adószámot igényelnie az alanyi mentes adózóknak, ha közösségből szolgáltatást vesz igénybe, vagy a közösség irányába szolgáltatást nyújt?

Igen, a közösségi adószám igénylést már a szolgáltatás nyújtását vagy igénybe vételét megelőzően meg kell ejteni, értékhatártól függetlenül.

Mit is jelent ez?

Ha alanyi mentes minőségben igénybe veszünk közösségi szolgáltatást, az áfa mentes lesz, ami után Magyarországon kell megfizetni a szolgáltatás áfáját, amit ugyanakkor levonásba nem helyezhetünk. Tehát ha egy közösségi adóalany 100 000 Ft értékben nyújtott nekünk tanácsadói tevékenységet, akkor a 27 000 Ft áfát Magyarországon kell szerepeltetnünk az áfabevallásban, a közösségi adatszolgáltatásban, és azt be is kell fizetnünk.

Ugyanakkor, ha közösségi szolgáltatás értékesítést hajtunk végre, ami alapján (ÁFA TV. 37-49.§) a teljesítés helye külföld, úgy nem járhatunk el alanyi mentes minőségben, tehát a számlázásunkra a normál ÁFA alanyokra irányadó szabályok lesznek érvényben. A teljesítés így az „Áfa törvény területi hatályán kívüli” lesz. Ez a szabály egyben azt is jelenti, hogy a nevezett közösségi szolgáltatásnyújtás érdekében igénybe vett szolgáltatás vagy vásárolt termék után áfalevonási jog illet meg bennünket.

Email
Print