Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Egy vállalkozás telephelye:
a tevékenységének gyakorlásához szükséges, tartós, önállósult üzleti letelepedéssel járó helye, ami a cég székhelyétől eltérő helyen található.

A vállalkozás fióktelepe:
a telephely funkciójával szinte azonos, de egy másik településen lévő tevékenységi helyszín.

Példával: 
Ha egy cég székhelye Budapesten, a Szezám utcában van, de pl. másik irodát is működtet Budapesten, a Futrinka utcában, akkor – mivel mindkét helyszín budapesti, a Futrinka utcai: telephely.

Ha a cég még egy városban, Debrecenben is folytat tartós gazdasági tevékenységet, akkor az már csak cég fióktelepe lehet, mivel a székhelytől eltérő, másik településen van.

Mind a telephelyet, mind a fióktelepet a társaság létesítő okiratába kell foglalni, és csak olyan ingatlan jelölhető meg, amely a vállalkozás tulajdonában áll vagy amelynek a használatára a cég valamilyen formában (pl. bérleti szerződés alapján) jogosult. A létesíthető telephelyek és fióktelepek száma nincs korlátozva.

Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe
Fentiekből következik, hogy a Magyarországon tevékenységet folytató külföldi vállalkozások fióktelepet hozhatnak létre, hiszen esetükben értelemszerűen a külföldi székhelytől eltérő magyar településen működnek.

E körben fontos még, hogy a rájuk vonatkozó külön jogszabály szerint a külföldi cégek magyarországi fióktelepe jogképes, cégneve alatt a külföldi vállalkozás javára jogokat szerezhet és a külföldi vállalkozás terhére kötelezettségeket vállalhat, így különösen vagyont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO