Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Tovább bővült a járulékkedvezményezettek köre – 2020. március 27.

A következő tevékenységekkel egészült ki a járulékkedvezményezettek köre a kormány 2020. március 26-án közzétett és 2020. március 27-én érvényébe lépő rendelete alapján:

  • utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) – A tevékenységet végzőnek meg kell felelnie a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.
  • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30)

Ez azt jelenti, hogy nem keletkezik 17,5 %-os szociális hozzájárulási adó és 1,5 %-os szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettségük az ilyen tevékenységet végző vállalatok esetében, a kisvállalati adózást választó cégek esetén pedig nem keletkeztet KIVA alapot (azaz nem kell megfizetni a 12 %-os kisvállalati adót) a személyi jellegű kifizetések összege.

A veszélyeztetett iparágakban a munkavállaló is mentesül a járulékok megfizetése alól. A bruttó béréből nem kerül levonásra a 10 %-os nyugdíjbiztosítási járulék, a 3 %-os pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a 1,5 %-os munkaerőpiaci hozzájárulás sem. A 4 %-os természetbeni hozzájárulás – amit azért fizetünk, hogy megvizsgáljon az orvos, vagy kórházi ellátásban részesüljünk – részlegesen kerül levonásra a bruttó bérből, ugyanis a levont összeg nem haladhatja meg az egészségügyi szolgálati járulék havi összegét, ami 7.710 Ft.

Az adó- és járulékmentesítés olyan vállalkozások esetében vehető igénybe, akiknek a március 24-ét megelőző 6 havi árbevétele legnagyobb része, de legalább a teljes árbevétel 30%-a a meghatározott tevékenységek valamelyikéből származott.

Email
Print