Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A Magyar Nemzeti bank monetáris tanácsa ismét csökkentette a jegybanki alapkamatot, így 2024. február 28-tól már 9 % a mértéke.

Ennek következtében a fenti időponttal minden olyan számítást (például: késedelmi pótlék, túlfizetett osztalék, önellenőrzési pótlékot és a kamatkedvezményből származó jövedelmet) melynek az alapja a jegybanki alapkamat, már a 9 %-al kell számolni.

Késedelmi pótlék: mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege (9 % + 5 % = 14 %), míg kockázatos adózók esetében ennek a másfélszerese (14 % * 1,5 = 21 %).

Túlfizetett osztalék: ha a vállalkozás tulajdonosa olyan osztalékban részesült, ami nem illette volna meg (pl. az osztalékelőleg nagyobb volt, mint a jóváhagyott osztalék), úgy a ki- és visszafizetés közötti időszakra kamatot kell fizetnie a cég részére, melynek mértéke a jegybanki alapkamat + 5 %, azaz mától 14 %.

Önellenőrzési pótlék: mértéke minden késedelmes naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 365-öd része (ezután a napi kamat 9 % / 365).

Kamatkedvezményből származó jövedelem: amennyiben a munkáltatótól kapott kölcsön kamatmentes, vagy a kamat mértéke kevesebb, mint a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege, úgy a magánszemélynek kamatkedvezményből származó jövedelme, amely így akkor keletkezik, ha a kölcsön kamatának mértéke nem éri el a 9 % + 5 % = 14 %-ot.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO