Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Változhat-e év közben az áfa-bevallási gyakoriságom, ha negyedéves áfa-bevallóként kezdtem az évet?

Igen, lehetséges, hogy változik, ugyanis a negyedéves bevallásról havi bevallásra kell áttérni, ha a vállalkozás év elejétől összesített elszámolandó adója (az adott évben keletkező fizetendő és levonható adó különbözete) pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte.

Fontos kiemelni, hogy a korábbi évekről esetlegesen áthozható áfát ebben az esetben nem kell figyelembe venni.

Az áttérőknek az első havi bevallást arról a hónapról kell benyújtani, amelyet megelőző bevallással lezárt negyedévben elérték az 1 millió forintot.

‌Például: Egy vállalkozásnak van 2022-ről 200 ezer Ft áthozható áfája. 2023-ban az első negyedévre vonatkozó elszámolandó adó 300 ezer Ft (de a tényleges fizetési kötelezettség az áthozható áfa miatt csak 100 ezer Ft), a második negyedévre vonatkozó elszámolandó adó 800 ezer Ft (ami megegyezik a tényleges fizetési kötelezettséggel), akkor július 1-jétől a vállalkozás havi áfa bevalló lesz, hiszen az éves elszámolandó adója meghaladja az 1 millió Ft-ot (annak ellenére, hogy a tényleges fizetési kötelezettsége csak 900 ezer Ft). Az első havi áfa bevallását pedig augusztus 21-ig kell benyújtania.

Email
Print