Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

divider

Tollunkból

Skontó Írisz Office adótervezés

A skontó lényegében egy fizetési határidőn belüli – például 60 nap helyett 7 napon belüli számlakifizetés esetén – ellenérték megtérítés okán adott kedvezmény, melynek célja, hogy a partner a számláit korábban fizesse ki, javítva ezzel az értékesítő cash-flow pozícióját.

 

Mikor adjuk?

Jellemzően olyan üzletágaknál, ahol megszokott a hosszú fizetési határidő. Hiszen ha eleve rövid fizetési határidőt kötünk ki, akkor nincs szükség utólagos árengedményt adni annak érdekében, hogy a partner időben fizessen.

Mi a feltétele?

A skontó a felek közötti szerződés alapján adható, melyben meghatározzák:

  • a standard fizetési határidőt (pl. 60 nap)
  • a skontó lehetőségét és
  • annak feltételeit (pl. ha a vevő 60 nap helyett 8 napon belül fizeti ki a számláit, akkor 2,5% skontó jár számára, azaz ennyivel kevesebbet kell fizetnie).

Mekkora lehet a skontó mértéke?

A skontó maximum 3% lehet. Persze adhatok magasabb összegű engedményt, de az már elengedett követelésnek minősül.

Milyen hatása van az adófizetési kötelezettségre?

ÁFA:

Nincs hatással az áfára, azaz ha skontóval adok engedményt, akkor nem csökken, míg ha skontóval kapok engedményt, nem nő az adófizetési kötelezettségem.

Pénzforgalmi ÁFA:

A skontóval csökkentett vételár kifizetésekor, ha az a szerződésben meghatározott feltételekkel történik, úgy a teljes vételár megtérítettnek minősül, így az eladó, ha pénzforgalmi áfa alany, a pénzügyi teljesítés időpontjában a teljes (skontóval nem csökkentett) számlaérték után adófizetésre lesz kötelezett, míg a vevője a teljes (skontóval nem csökkentett) eladási ár után levonásba helyezheti az áfát, hacsak az ÁFA törvény egyéb korlátozást meg nem határoz.

Társasági adó vagy KIVA

Ha maximum 3% a skontó, úgy az eladónál a pénzügyi műveletek ráfordításait, míg a vevőnél a pénzügyi műveletek bevételeit növeli a számlaérték és a ténylegesen kifizetett összeg különbözete.

Ha a kedvezmény meghaladja a 3%-ot, akkor a 3% feletti rész elengedett követelés lesz, ami adóalap növelő tétel.

Hogyan kell adminisztrálni?

Csak a szerződés szükséges, ami a skontó feltételeit határozza meg. Természetesen számla kiállítása elengedhetetlen a teljesített ügyletről, de az utólagos engedményt külön dokumentálni nem kell.

Elegendő a számlán feltüntetni a skontó feltételeit?

Semmi nem tiltja, tehát igen. Ha van bevezetett ÁSZF (általános szerződési feltételek), úgy abba akár behivatkozható, hogy a számla tartalmazza a skontó feltételeit.

A számlába épített skontó megállapodás sok esetben praktikus lehet, amennyiben a számla a teljesítés alkalmával kerül kiállításra, így a vevő a számla átvételével el tudja ismerni a teljesítés tényét, továbbá elfogadni a skontó feltételeit.

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

Kik vagyunk? Nem csupán könyvelők: számviteli és adózási szakértők, egy egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó könyvelő- és adótanácsadó iroda a prémium szegmensben.

Papp Tibor alapító