Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Gépjármű adásvétel adó- és pénzügyi tervezése

Bár relatíve kicsi területről van szó, de a mindennapos előfordulása és a százalékosan nagy adómegtakarítás lehetőségéből adódóan mégis önálló szakértői területté lépett elő.

Tapasztalatunk alapján a könyvelők jellemzően maximum abban segítenek, hogy nyílt vagy zárt várt végű lízinget válasszunk, és sajnos ekkor is előfordul az, hogy egy konstrukció azért kerül ajánlásra, mert kevesebb adminisztrációval bír, holott lényegesen gazdaságtalanabb.

Tevékenységünk abban nyújt objektív támogatást, hogy a gépjármű beszerzője el tudja dönteni, hogy nyílt végű lízinget, zárt végű lízinget, tartós bérletet, részletre vásárlást, készpénzes vásárlást, hitelből vásárlást válasszon-e, és hogy ezt magánszemélyként vagy vállalkozásként tegye. És itt közel sem csak az áfáról van szó, hiszen a számviteli és adótörvényeink rengeteg lehetőséget biztosítanak, így jó adótervezéssel nem csak az áfát tudjuk levonásba helyezni, de akár a finanszírozás teljes kamatát le tudjuk vonni az adónkból, az autónk bekerülési költségét duplán is elszámolhatjuk adóalap csökkentő tételként, vagy akkor is levonhatjuk az áfát, ha személyautót vásároltunk készpénzért. A lehetőségek olyan széles skálán mozognak, hogy egy személyautó bekerülési költsége azonos vételár mellet pl. 4,5 - 9,25 M Ft között mozoghat, tehát érdemes odafigyelnünk nemcsak a finanszírozás költségeire, de a fizetendő adókra és az érvényesíthető adókedvezményekre egyaránt.

Az adótervezés egy óra, a hozama pedig egy autónál is több milliós tétel lehet.

telefon Írisz Office +36 1 550 0510

+36 21 311 15 10

email Írisz Office

[email protected]

Gépjármű témájú írásaink:

Amennyiben a céges autót a Közösség más tagállamából szerezzük be, úgy áfa tekintetében a legfontosabb tényező, hogy a személyautó újnak minősül-e vagy sem, illetve az eladó magánszemély vagy közösségi adóalany. Mikor minősül újnak egy személyautó? Az ÁFA törvény szerint új járműnek minősül az a személygépkocsi, amely 6 hónapnál korábban került forgalomba, VAGY 6.000 km-nél nem […]

Tovább

Tekintve, hogy a motorkerékpár a cégautóadót kontrolláló jogszabályok alapján nem minősül személygépkocsinak, a vállalkozásnak nincs hozzá kapcsolódóan cégautóadó fizetési kötelezettsége. Fontos azonban, hogy gépjárműadót a motorkerékpárok után is kell fizetni. Hogy levonásba helyezhető-e a vállalkozás által beszerzett motorkerékpár áfatartalma, arról bővebben korábbi egypercesünkben írtunk.  

Tovább

Számviteli és adózási szempontból ennek nincs akadálya, ilyen esetben levonható a lízingről szóló számla/számlák teljes áfatartalma. Előfordul azonban, hogy a lízingbeadó a lízingszerződésben kiköti, hogy a bérbeadást megtiltja vagy azt előzetesen engedélyeztetni kell vele. Tehát ha valaki bérbeadási céllal szeretne gépjárművet lízingbe venni, minden esetben érdemes egyeztetnie a lízingbe adóval ennek feltételeiről.

Tovább

A törvény tételesen meghatározza, hogy mely esetekben nem kell regisztrációs adót fizetni az I betűjelű (tehát ideiglenes) rendszámmal ellátandó gépjárművek fogalomba hozása során. Az ideiglenes rendszám lényege, hogy végleges rendszám nélkül is tudjon közlekedni a gépjármű Magyarország területén (pl. ellopták a rendszámtáblát és még nincs új, vagy a külföldről behozott járművet ne traileren kelljen elvinni […]

Tovább
Még több gépjármű témájú cikk

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO