Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Januártól másfélszeresére nő a sofőröknek adható külföldi napidíj.
A kormány napi 40 euróról 60 euróra emelte 2016. januártól a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatottak – igazolás nélkül elszámolható – külföldi kiküldetéshez kapcsolódó napidíját.

A napi 60 eurós összeg január elsejétől adható. Azok is megkaphatják ezt az összeget, akik január elsején éppen külföldön tartózkodnak (azaz a kiküldetésük folyamatban van). December 31-ére még 40, elsejére már 60 eurós napidíjjal lehet számolniuk.

A 60 euró alkalmazása nem kötelező jellegű. Ez a törvény által megszabott maximum, ami adómentesen elszámolható. A munkaadó tehát nem kötelezhető arra, hogy egyik napról a másikra a 40 eurós térítést 60 euróra emelje. Egy 20 munkanapot külföldön dolgozó sofőr számára ez havi 120 ezer forint plusz jövedelmet jelenthet, de nem biztos, hogy ezt minden cég képes lesz januártól kifizetni.

Fontos, hogy az emelt napidíj nem jár minden külföldön dolgozó, kiküldetésben részt vevő munkásnak: a rendelet szerint ezt az összeget kizárólag a nemzetközi fuvarozásban és személyszállításban érintett gépkocsivezetők és kocsikísérők számára adhatják a munkáltatók adómentesen.

Az adómentesen adható napidíjnak két fajtája van:

• A fent említett napi 60 euró, mely igazolás nélkül adható: ebben az esetben a sofőr a napidíj összegén felül nem kaphat semmilyen más költségtérítést (kivéve az autóra, üzemanyagra, útdíjakra)
• A másik lehetőség a cég nevére kiállított számlával elszámolható költségtérítés: ebben az esetben a munkaadó fizeti a kint tartózkodás idejére (pl. a 45 órás pihenőre) a szállást. Így a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett napi díj teljes összeg 30 százalékát, de legfeljebb napi 15 eurót lehet adómentesen elszámolni, felettes rész adóköteles bevételnek minősül.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO