Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

A minősített többségű tag kötelezettsége

Egy gazdasági társaságban történő minősített többségi tulajdonlást egyrészt azért kell mérlegelnünk, mert az amúgy korlátolt felelősségű társaságunk a korlátolt felelősségét elveszíti.

Bővebben erről itt olvashat.

Másrészt viszont a minősített többségi befolyás megszerzéséről a tag köteles 15 napon belül bejelentést tenni. Emellett a közzétételtől számított 60 napos jogvesztő határidőn belül bármelyik kisebbségi tag kérheti tulajdonrészének megvásárlását, amely kérésnek a minősített többséggel rendelkező tag köteles eleget tenni. Vételi kötelezettségének a minősített többséggel rendelkező tag a kérelem benyújtásakor fennálló piaci értéken, de legalább a társaság saját tőkéjéből a felajánlott részesedésre jutó résznek megfelelő értéken kell eleget tennie.

Joggal felmerülhet a kérdés, hogy mindezt hogyan lehet elkerülni?

Az egyik lehetőség, ha a szavazathoz való jogot eltérítjük. Tehát ha a kisebbségi tag csak 1%-os tulajdonjoggal bír, melyhez 1%-os osztalékhoz való jog társul, akkor is lehetséges az, hogy emellett a szavazatok 26%-át birtokolja. Ez esetben a korlátolt felelősség nem csorbul.

Amennyiben ez a megoldás nem megfelelő Önnek, de a felelősségét korlátozni szeretné, úgy vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Email
Print