Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Miért érhet többet egy vállalkozás, mint a saját tőkéje? – A rejtett tartalékok szerepe

Vagyonadó a gyakorlatban – 7. rész

rejtett tartalékok szerepe vagyonadó tervezet alapján

Az előző részben bemutattuk, hogy a vagyonadó szempontjából egy vállalkozás értékét nem kizárólag a saját tőkéje határozná meg. A törvénytervezet a társaság jövedelemtermelő képességét is figyelembe venné, méghozzá kétszeres súllyal.

Van azonban egy további tényező, amely jelentősen növelhetné a számított cégértéket: a rejtett tartalék, vagyis a befektetett eszközként kimutatott ingatlanok, társasági részesedések és értékpapírok piaci és könyv szerinti értéke közötti pozitív különbözet, az ahhoz kapcsolódó halasztott adókötelezettséggel csökkentve.

Mikor kellene figyelembe venni a rejtett tartalékot?

A törvénytervezet 1. melléklete szerint, ha a társaság utolsó lezárt üzleti évi beszámolójában kimutatott saját tőke meghaladja az 500 millió forintot, azt a meghatározott rejtett tartalékokkal növelni kellene.

A korrekció a befektetett eszközként kimutatott ingatlanokra, társasági részesedésekre és értékpapírokra vonatkozna.

A pozitív értékkülönbözetet csökkenteni kellene az ahhoz kapcsolódó halasztott adókötelezettséggel, és a rejtett tartalék összegét független könyvvizsgálónak kellene felülvizsgálnia.

A rejtett tartalék kiszámításánál piaci értékként a tervezet szerint megállapított számított érték is figyelembe vehető, így nem feltétlenül szükséges külön értékbecslés (az ingatlanok számított értékét a későbbiekben még kifejtjük). A könyv szerinti érték tartalmazza a számviteli törvény szerinti értékhelyesbítést is. A rejtett tartalék nem lehet negatív: ha az érintett eszközök piaci értéke nem haladja meg a könyv szerinti értéküket, a rejtett tartalék nulla, vagyis a saját tőkét nem csökkenti (2. § 31. pont).

A halasztott adókötelezettség a rejtett tartalékok tényleges realizálásakor a következő üzleti években várhatóan felmerülő nyereségadó. Ha ennek összege megalapozottan nem becsülhető, a rejtett tartalékok 15%-át kell halasztott adókötelezettségként figyelembe venni (2. § 14. pont).

Folytassuk az előző cikk példáját!

A 6. részben („Mennyit ér a vállalkozásom?”) szereplő kft. hároméves eredményadatait és a 800 millió forintos hozamértéket változatlanul hagyjuk. Feltételezzük, hogy a társaság saját tőkéje időközben 600 millió forintra emelkedett, és hogy a tulajdonos a társaság 60%-át birtokolja. A társaság nem holdingvállalkozás.

Megnevezés

Összeg

Saját tőke

600 millió Ft

Első év adózott eredménye

90 millió Ft

Második év adózott eredménye

120 millió Ft

Harmadik év adózott eredménye

150 millió Ft

Átlagos adózott eredmény

120 millió Ft

A hozamérték változatlanul: 120 millió / 0,15 = 800 millió Ft

A 100%-os üzletrész számított értéke rejtett tartalék nélkül: (600 millió + 2 × 800 millió) / 3 = 733,33 millió Ft

Ez lenne a kiinduló cégérték.

Most vegyük figyelembe a rejtett tartalékot!

A társaság eszközeinek könyv szerinti és piaci értéke a következő:

Eszköz

Könyv szerinti érték

Piaci érték

Különbözet

Beszámít a rejtett tartalékba?

Irodaingatlan (befektetett eszköz)

100 M Ft

400 M Ft

300 M Ft

Igen

Társasági részesedés (befektetett eszköz)

50 M Ft

200 M Ft

150 M Ft

Igen

Értékpapír (befektetett eszköz)

30 M Ft

80 M Ft

50 M Ft

Igen

Gépek és berendezések

80 M Ft

130 M Ft

50 M Ft

Nem: nem ingatlan, társasági részesedés vagy értékpapír

Készlet (forgóeszköz)

40 M Ft

60 M Ft

20 M Ft

Nem: nem befektetett eszköz

Beszámító pozitív különbözet összesen

500 M Ft

A gépeknél és a készletnél lévő 70 millió forintos értékkülönbözet a rejtett tartalék számításában nem szerepel.

Megnevezés

Összeg

Beszámító pozitív értékkülönbözet

500 millió Ft

Halasztott adókötelezettség (a példában feltételezett 9%-os várható nyereségadó)

−45 millió Ft

Rejtett tartalék

455 millió Ft

Rejtett tartalékkal korrigált saját tőke (600 + 455)

1 055 millió Ft

A példában egyszerűsítésként az egész beszámító különbözetre 9%-os, a társasági adó kulcsával számolt várható nyereségadót tételezünk fel, vagyis a halasztott adókötelezettség 500 × 9% = 45 millió forint. Ha a nyereségadó összege megalapozottan nem becsülhető, a tervezet kisegítő szabálya szerint a rejtett tartalékok 15%-át, vagyis 75 millió forintot kellene halasztott adókötelezettségként figyelembe venni.

A társaság korrigált saját tőkéje tehát: 600 millió + 455 millió = 1 055 millió Ft

Számítsuk újra az üzletrész értékét!

A hozamérték továbbra is 800 millió forint, azonban a saját tőke helyére már a rejtett tartalékkal korrigált érték kerül.

Új cégérték (100%) = (1 055 millió + 2 × 800 millió) / 3

Új cégérték (100%) = 885,00 millió Ft

Az eredményt a 100%-os és a 60%-os tulajdoni hányadra összehasonlítva:

Megnevezés

100%-os üzletrész

60%-os üzletrész

Rejtett tartalék nélkül: (600 + 2 × 800) / 3

733,33 M Ft

440,00 M Ft

Rejtett tartalékkal: (1 055 + 2 × 800) / 3

885,00 M Ft

531,00 M Ft

Növekedés

151,67 M Ft

91,00 M Ft

Rejtett tartalékkal, a 15%-os kisegítő szabállyal: (1 025 + 2 × 800) / 3

875,00 M Ft

525,00 M Ft

A példában tehát a 455 millió forintos nettó rejtett tartalék 151,67 millió forinttal növeli a 100%-os üzletrész számított értékét, a 60%-os tulajdonos hányadára pedig 91,00 millió forinttal.

Ennek oka, hogy a korrigált saját tőke a képletben egyharmados súllyal szerepel.

Miért nem a teljes rejtett tartalékkal nőtt a cégérték?

Azért, mert a törvénytervezet nem egyszerűen összeadná a saját tőkét és a rejtett tartalékot.

A rejtett tartalékkal növelt saját tőke és a kétszeresen figyelembe vett hozamérték súlyozott átlagát kellene meghatározni.

Ez azt jelenti, hogy minden további 30 millió forint nettó rejtett tartalék – változatlan hozamérték mellett – 10 millió forinttal növelné a 100%-os üzletrész számított értékét.

Az 500 millió forintos határ éles

A korrekció nem fokozatosan, hanem a határ átlépésekor lépne életbe. Ugyanennél a társaságnál (800 millió forintos hozamérték, 455 millió forintos nettó rejtett tartalék):

Beszámoló szerinti saját tőke

Rejtett tartalék figyelembevétele

A 100%-os üzletrész számított értéke

500 M Ft

Nem (a saját tőke nem haladja meg az 500 M Ft-ot)

(500 + 2 × 800) / 3 = 700,00 M Ft

510 M Ft

Igen

(510 + 455 + 2 × 800) / 3 = 855,00 M Ft

A 10 millió forintos saját tőke-különbség így 155 millió forinttal növelné a számított értéket.

Minden vállalkozásnál alkalmazni kellene ezt a korrekciót?

Nem. A rejtett tartalék kötelező figyelembevétele a tervezet szerint az 500 millió forintot meghaladó saját tőkéjű társaságokra vonatkozna.

A holdingvállalkozásnál is a rejtett tartalékkal korrigált saját tőke szerepelne, ha meghaladja az 500 millió forintot, de hozamérték nélkül: az érték a korrigált saját tőke és a tulajdoni hányad szorzata lenne. Az újonnan alapított társaságokra vonatkozó egyszerűsítés pedig nem alkalmazható, ha a saját tőke meghaladja az 500 millió forintot. A tervezet meghatározott esetekben független cégértékelés alkalmazását is lehetővé tenné.

Mit jelentene mindez a tulajdonos számára?

A példában a tulajdonos 60%-os üzletrészének számított értéke 531 millió forint lenne, miközben a társaság beszámolójában a 60%-os hányadra jutó saját tőke mindössze 360 millió forint (600 millió × 60%).

Ez az érték nem feltétlenül jelentené azt, hogy a tulajdonos ennyiért értékesíthetné a vállalkozását, és azt sem, hogy ekkora összeggel szabadon rendelkezik.

A vagyonadó szempontjából azonban a számított érték lenne meghatározó.

Mire érdemes figyelni a gyakorlatban?

  • Könyvvizsgálói felülvizsgálat és adatszolgáltatás. A rejtett tartalék összegét független könyvvizsgálónak kell felülvizsgálnia, a társaság pedig a felülvizsgált adatokról a beszámoló elfogadását követő 30 napon belül tájékoztatja a tulajdonosi jogokat gyakorló személyeket és az adóhatóságot (30. § (1) bekezdés). Ezt a 6. részben („Mennyit ér a vállalkozásom?”) is bemutattuk.
  • Átmeneti szabály 2026-ra. A naptári évtől eltérő üzleti évű társaságnál, ha az utolsó beszámolót a törvény hatálybalépése előtt fogadták el, a 2026. tárgyévi adatszolgáltatást legkésőbb 2027. augusztus 31-ét megelőző 30. napig kell teljesíteni (34. § (2) bekezdés).
  • Külföldi székhelyű társaság. A tulajdonosi jogokat gyakorló személyek részére megküldött, a tervezet szabályainak megfelelő adatszolgáltatás itt is figyelembe vehető. Ha a rejtett tartalék megállapításához szükséges adatok nem állnak rendelkezésre, a cégértékelés szerint megállapított értéket kell alkalmazni (30. § (2) bekezdés, 12. § (8) bekezdés).

Amivel még számolni kell:

  • A tervezet a rejtett tartalékot „pozitív különbözetként” határozza meg, és kimondja, hogy az nem lehet negatív, de nem mondja ki kifejezetten, hogy a különbözetet eszközönként vagy összesítve kell-e számítani, vagyis hogy a veszteséges eszközök különbözete csökkenti-e az összeget.
  • A tervezet nem határozza meg, mikor tekinthető a várható nyereségadó összege megalapozottan becsülhetőnek, ezért a 15%-os kisegítő szabály alkalmazhatósága az adott társaságtól függ.
  • A mérlegfordulónap után jóváhagyott osztalék az 1. melléklet IV. e) pontja szerint csökkentheti a képletbe behelyettesített saját tőkét. Az 500 millió forintos határ vizsgálatánál a szöveg alapján úgy tűnik, hogy a beszámoló szerinti saját tőke számít, a két szabály sorrendjét azonban a tervezet nem részletezi.

A legfontosabb tanulság: a vállalkozás nyereségtermelő képessége és – az 500 millió forintot meghaladó saját tőkéjű társaságnál – a rejtett tartalékok egyaránt növelhetnék az üzletrész vagyonadó szerinti értékét, a határ átlépése pedig ugrásszerű különbséget okozhat. A tulajdonosnak ezért nem elegendő a saját tőkéjét ismernie: a számított cégértéket is meg kellene határoznia.

A következő részben azt vizsgáljuk meg, hogyan érintené a vagyonadó azokat, akik nem gazdasági társaságban, hanem saját nevükben folytatnak vállalkozási vagy mezőgazdasági tevékenységet.

Ez a cikk a Pénzügyminisztérium által 2026. október 6-án társadalmi egyeztetésre bocsátott, a vagyonadóról szóló törvénytervezet alapján készült. A szabályozás még nem végleges, ezért az ismertetett rendelkezések változhatnak.

Jogszabályi hivatkozások: törvénytervezet 2. § 14. és 31. pont, 12. § (3)–(8) bekezdés, 30. § (1)–(2) bekezdés, 34. § (2) bekezdés, valamint 1. melléklet I., II. és IV. pont.

Email
Print