Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Adóazonosító, adószám, közösségi adószám? Melyik-melyik?

Az adószám könnyen összekeverhető az adóazonosító jel fogalmával, de a két fogalom nem ugyanaz:

Az adóazonosító jel természetes személyhez kötődik: minden magyar állampolgárnak van adóazonosító jele, ez a NAV által a magánszemély részére megállapított tíz számjegyű azonosító, amelyről igazolványt állítanak ki.
Adóazonosító jelet kap továbbá a Magyarországon a külföldi állampolgárságú magánszemély a jövedelemadó-köteles bevételének megszerzése (foglalkoztatása), valamint költségvetési támogatás igénylése esetén (azaz adóazonosítót kell igényelnie ez esetekben.)

Az adószám Magyarországon a vállalkozási tevékenységet folytató
magánszemélyek, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok részére a NAV által kiadott azonosító. Adószámot kapnak továbbá a civil tv hatálya alá tartozó szervezetek (alapítvány, egyesület, párt, különféle alapok, , stb), illetve a költségvetési szféra szereplői is (pl.: önkormányzat, társulások, minisztériumok, intézmények) is.
Az adószám három, egymástól kötőjellel elválasztott részből áll. A tizenegy számjegyű adószám elsősorban azonosítására, nyilvántartásba vételre szolgál.

A vállalkozások igényelhetnek közösségi adószámot is, ez teszi lehetővé azt, hogy az Európai Unión belül is folytathassanak kereskedelmi tevékenységet, ezért ezt kötelező feltüntetni az Unió területén végzett tevékenységhez kapcsolódó számlákon is.
(De azonos szabály vonatkozik pl. az áfa alany civil szervezetekre is)

Email
Print