Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A kisvállalati adóalanyiság az annak választásáról szóló bejelentés NAV felé történő benyújtását követő hónap első napján jön létre. Tehát, ha például december 1-jétől a kisvállalati adó hatálya alá szeretnék tartozni, azt november 1. és november 30. között kell bejelentenem.

A bejelentés 30 napon belül visszavonható. Így, ha november 15-én bejelentem, hogy december 1-jétől KIVA-s szeretnék lenni, akkor december 15-ig meggondolhatom magam. A 30 napos határidő azonban jogvesztő, tehát az előző példánál maradva, ha december 15-ig nem vonom vissza a bejelentést, akkor a KIVA alanyiság december 1-jei hatállyal mindenképpen létrejön.

Javaslat:
Bizonytalanság esetén a bejelentést a hónap végén érdemes megtenni. Az adóalanyiság létrejötte szempontjából ugyanis nem számít, hogy a bejelentést november 1-jén tettem meg vagy november 30-án, a vállalkozás mindkét esetben december 1-jétől lesz KIVA alany. Viszont amíg az első esetben a bejelentést december 1-jéig tudom visszavonni, addig a második esetben erre december 30-ig van lehetőségem.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO