Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Érinti-e a kismamákat a minimálbér növekedése?

 

Amikor egy munkavállaló bejelenti várandósságát, úgy az egészségi állapotától függően táppénzre mehet, majd a meghatározott feltételek teljesülése esetén jogosult lehet először CSED-re, majd GYED-re, utána pedig GYES-re.

Ez azt jelenti, hogy évekre kiesik a munka világából. Nem igazán fordult még elő, hogy az ellátások letelte után a munkába visszatérő anyuka ugyanazokkal a szabályokkal találkozzon mint a szülés előtt. Ha más nem, de a minimálbér összege szinte biztos, hogy változni fog.

Habár a kismama az ellátások igénybevétele alatt otthon van a gyermekével, a minimálbér emelése rá is vonatkozik, alapbérüket meg kell emelni a kötelező minimum szintre, ami munkaszerződés módosítást vonhat maga után. Majdani munkába állásakor a felhalmozódott szabadságot már az adóévben érvényes minimumok figyelembe vételével kell részére megállapítani.

Abban az esetben, ha a munkavállaló besorolási alapbére nem a minimálbér / garantált bérminimum volt, úgy a bérkorrekciójánál az azonos munkakörben dolgozó munkavállalók éves, átlagos béremelkedését kell alapul venni.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.hypercortex_logo2019

Email
Print