Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

 

A kisadózó vállalkozások tételes adóját választó egyéni vállalkozások, gazdasági társaságok bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezettek, kizárólag a befolyt bevételeik nagyságáról kell adatot szolgáltatniuk. Havonta fix adót fizetnek, emellett csak a maximálisan megszerezhető bevétel összege van korlátozva jogszabállyal.

Ebből következik, hogy a KATA-s vállalkozó nem tud semmilyen költséget érvényesíteni, nem szükséges a beszerzéseiről számlát kérnie, mivel a kiadások semmilyen módon nem befolyásolják az adózását.

Kivételt jelent az az eset, amikor a KATA-s vállalkozó áfa alany.

Ebben az esetben ő maga is áfás számát állít ki, amellyel szemben levonásba helyezheti a beszerzései áfáját számla alapján. Azonban ekkor sem az elszámolható költségek miatt van szükség a számlára, kizárólag az áfa tartalom miatt.

Azt még figyelembe kell vennie a KATA-s vállalkozásnak, hogy ha árut értékesít, vagy olyan szolgáltatást nyújt, amely közvetített, akkor ezek eredetét igazolnia kell. Sok esetben az igazolás dokumentuma a számla lehet, amelyet így meg kell őriznie.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO