Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Ha egy céges rendezvényen védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kollégák is részt vesznek, egy esetleges ellenőrzés során kit terhel a felelősség?

A 2021. május 21-én megjelent kormányrendelet szerint különböző szabályok vonatkoznak a zárt-, illetve nyílt térben megrendezett rendezvényekre. Ha egy rendezvényt zárt térben tartanak, az ott foglalkoztatottakon kívül kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek tartózkodhatnak, valamint a védett személyek felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek. A védőmaszk használatát a rendezvény szervezője határozza meg.

A szabályok betartására a szervező, az üzemeltető, vagy a vezető a kötelezett. Belépéskor kötelező a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványt és a védettségi igazolványt felmutatni, illetve a szervezőnek, üzemeltetőnek ellenőrizni azt.

Ha egy esetleges ellenőrzés során, olyan személyt találnak a zárt térben szervezett rendezvényen, aki nem rendelkezik védettségi igazolással, akkor 100 000 Forinttól 1 000 000 Forintig terjedő bírságot szabhat ki az ellenőrző szerv, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. A szabályok betartása az üzemeltető, a szervező, vagy a vezető feladata, így az esetleges bírság is őket fogja terhelni.

A szabálysértő személyt először távozásra kell felszólítani, majd ha ennek ellenére sem távozik a rendezvényről, értesíteni kell a rendőrséget. Ebben az esetben a felelősséggel tartozó személy nem büntethető.

Ha egy rendezvényt nyílt térben tartanak és az ott foglalkoztatottakon kívül 500 főnél kevesebben vannak jelen, akkor védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személy is részt vehet az eseményen, például egy csapatépítőn vagy egyéb céges összejövetelen.

A céges rendezvényekhez kapcsolódó költségek elszámolhatóságával kapcsolatban érdemes előre egyeztetnie könyvelőjével!

Email
Print