Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) adóalany vállalkozásoknak december 20-ig ún. feltöltési kötelezettsége van, ami annyit jelent, hogy az adott évben befizetett EVA előlegeket ki kell egészíteni, „fel kell tölteni” az éves várható adó összegére.

A feltöltési kötelezettség minden EVA alanyra vonatkozik (függetlenül attól, mekkora bevételt ért el), viszont nem kapcsolódik hozzá bevallási kötelezettség.

Az adó megállapításához szükséges számításba venni MINDEN tárgyévet (jelen esetben 2015. évet) érintő bevételt.

Ide tartoznak többek között:

• A vállalkozás által kiállított, 2015-ös teljesítési dátumú számlák.
• Azok a kiállított számlák, amelyeken a szolgáltatás időszaka még 2015-re esik (pl. 2016. januárjában kiállítandó bérleti díj számla, amely 2015. decemberi időszakot tartalmaz).
• 2015-ben befolyt egyéb bevételek (kapott kamatok, árfolyamnyereség, kártérítések, stb.)

Fontos számításba venni a várhatóan 2015 végén még beérkező jóváírásokat, valamint a kiállításra kerülő számlákat is.

A feltöltési kötelezettség késedelme, illetve elmulasztása 20%-os mulasztási bírságot vonhat maga után, amelynek alapja a már megfizetett előlegek és a végleges EVA 90%-ának a különbözete.
Például 10 millió Ft-os éves EVA fizetési kötelezettség esetén, amennyiben év közben már 7 millió Ft előleg megfizetése megtörtént, de az adózó nem vagy csak késve tette eleget a feltöltési kötelezettségének, úgy a mulasztási bírság összege 400 000Ft. Tehát a 90% alatti adófeltöltés esetén a 90%-tól való elmaradás 20%-a bírság.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO