Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan változik a 25 év alatti fiatalok adózása 2022-től?

2022. január 1-jétől bevezetésre kerül a 25 év alattiak kedvezménye. A fiatalok ezáltal mentesülnek a jövedelmüket terhelő 15%-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól.

A kedvezmény mértéke a 25 év alatti fiatal összevont adóalapba tartozó jövedelme (bruttó bére, megbízási díja, szja alá tartozó vállalkozói jövedelme stb.), de adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a Központ Statisztikai Hivatal által közzétett, az adóévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetnek a szorzata. 2022-ben ez tehát a 2021. július hónapra vonatkozó bruttó átlagkeresetet jelenti majd, ami jelenleg még nem ismert. A bruttó átlagkeresetet itt lehet megismerni.

 

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be illetve az a hónap, amelyikben betölti. Utoljára így az a hónap számít, amelyikben a fiatal betölti a 25. életévét. (Ha például valaki május 18-án született, akkor a májusi hónapban még jogosult a kedvezményre, a júniusi hónapban már nem.)

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt megelőzően érvényesíthető.

 

A fiatal dönthet úgy is, hogy nem kívánja érvényesíteni a kedvezményt. Ebben az esetben erről nyilatkozatot tesz a kifizetőjének. Ilyen nyilatkozat hiányában a kifizető automatikusan érvényesíti a kedvezményt.

 

Példa: egy fiatal 2022.06.12-én tölti be a 25. életévét. 6 millió Ft bruttó munkabért szerzett a 2022-es adóévben, minden hónapban bruttó 500 ezer Ft-ot. Más jövedelme nem volt, egyéb kedvezményt nem tud érvényesíteni. Tegyük fel, hogy a KSH által közzétett 2021. júliusára vonatkozó havi bruttó átlagkereset 400 ezer Ft. (Ez most még természetesen nem ismert.)

A jogosultsági hónapok száma 6 hónap, mivel a júniusi hónap még beleszámít a jogosultságba. A havi bruttó átlagkereset 400 ezer Ft. A kedvezmény maximális mértéke (6 x 400 = 2,4 millió Ft és 6 x 500 =3 millió Ft közül a kisebb, tehát) 2,4 millió Ft. A fiatal így az adóévre a 6 millió Ft-os adóalapját 2,4 millió Ft-tal csökkentheti. 3 millió 600 ezer Ft adóalap után fizet majd tehát 15%-os szja-t, ami 540 ezer Ft-nak felel meg. A kedvezmény nélkül (pl.: a következő évben ugyanilyen feltételek mellett) ez 900 ezer Ft lenne. A számok a még nem ismert KSH bruttó átlagkereset miatt természetesen változhatnak.

Email
Print