Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kifizető által adómentesen juttatható segélyek

Bár adótervezéshez ezeket az elemeket nem használjuk, hiszen tragédiákat nem szokás tervezni, de a munkáltatónak érdemes tudni azt, hogy bizonyos esetekben adómentes juttatást nyújthat a munkavállalójának vagy akár független magánszemélynek is.

A kegyeleti ellátás teljes mértékben adómentes, sőt, a jogszabály a juttatásban részesülő személyt sem határozza meg, így az lehet munkavállaló, tag, vezető tisztségviselő, azok hozzátartozója vagy akár egy „idegen” is, sőt az SZJA törvény a felső értékhatárról sem rendelkezik.

A kegyeleti ellátás esetében a költséget igazoló számlát a kifizető nevére kell kérni, amikor is áfa levonásba nem helyezhető. A jogszabály a költségeket sem határolja be, így a temetés teljes költsége elszámolható (hamvasztás, urna, sírhely, virág, temetési szolgáltatás).

Temetési segély esetén a juttatásban részesíthetők köre be van szűkítve. A kifizetést a munkavállaló, vagy elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozója kaphatja, a házastárs (élettárs esetében nem) vagy közeli hozzátartozója halála után.

A temetési segély esetében a jogszabály nem határoz meg összeget, sőt, felmerülő költség számlával történő igazolását sem írja elő.

Adómentes a munkáltató által munkavállalója részére folyósított segély, támogatás elemi kár (ideértve a martinsalak felhasználása miatt a lakást, lakóépületet ért kárt is), katasztrófa (pl. környezeti vészhelyzet), tűzkár, baleset esetén, különösen lakás helyreállítása, újjáépítése céljából.

Email
Print