Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kötelező a koronavírus elleni védőoltás az állami és önkormányzati szférában!

Az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében kötelesek az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak felvenni a koronavírus elleni védőoltást. Az egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú esetén a védőoltás első dózisát 2021. december 15-ig kell felvenni a még be nem oltott munkavállalóknak, ha a munkavégzés során rendszeresen találkoznak ügyfelekkel. Egyéb esetben 2022. január 31-ig kell felvenni az oltást. A második dózis időpontját az oltóorvos határozza meg.

 

A munkáltató állapítja meg, hogy a munkavállalóra melyik határidő vonatkozik és erről elektronikus úton vagy papír alapon tájékoztatja, a védőoltás elmaradásának lehetséges következményeivel együtt.

Védőoltásra nem kötelezhető az a munkavállaló, akinek egészségügyi szempontból nem javasolt az oltás felvétele és erről orvosi szakvéleménnyel is rendelkezik.

 

Ha a foglalkoztatott nem veszi fel a meghatározott határidőn belül a védőoltást, és a határidő után felhívásra sem teszi meg ezt 15 napon belül, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el számára. A jogviszony megszüntethető, ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt és még mindig nem igazolta a munkavállaló a védőoltás felvételét, illetve nem nyújtott be orvosi szakvéleményt arról, hogy mentesül az oltás felvétele alól. A munkáltató megszünteti a fizetés nélküli szabadságot, amennyiben az elrendelését követően a munkavállaló felveszi a védőoltást.

 

A versenyszférára vonatkozó szabályokról előző egypercesünkben írtunk.

Email
Print