Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kötelezheti a munkáltató a koronavírus elleni védőoltás felvételére a munkavállalót!

A cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét a munkavállalók számára, az egészség megóvása érdekében. A munkáltató határozza meg a (még be nem oltott munkavállalók számára) védőoltás felvételének határidejét, ami a munkavállalók tájékoztatásától számítva legalább 45 nap kell, hogy legyen az első dózisra vonatkozóan. A második dózis időpontját az oltóorvos határozza meg.

 

A munkáltató elektronikus úton vagy papír alapon tájékoztatja a foglalkoztatottat:
– az intézkedésről,
– a védőoltás felvételének határidejéről,
– a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges következményeiről.

 

Védőoltásra nem kötelezhető az a munkavállaló, akinek egészségügyi szempontból nem javasolt az oltás felvétele és erről orvosi szakvéleménnyel is rendelkezik.

Ha a foglalkoztatott nem veszi fel a meghatározott határidőn belül a védőoltást, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el számára. A jogviszony megszüntethető, ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt és még mindig nem igazolta a munkavállaló a védőoltás felvételét, illetve nem nyújtott be orvosi szakvéleményt arról, hogy mentesül az oltás felvétele alól. A munkáltató megszünteti a fizetés nélküli szabadságot, amennyiben az elrendelését követően a munkavállaló felveszi a védőoltást.

 

Az állami és az önkormányzati szférára speciális szabályok vonatkoznak, ezekről következő egypercesünkben olvashat.

Email
Print