Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Mivel az új KATA törvény már nem teszi lehetővé azt, hogy betéti társaság vagy közkereseti társaság válassza a KATA-t adózási módként, így sok KATA-s vállalkozás feleslegessé vált a tulajdonosai számára, ezért a végelszámolás mellett döntenek. Ezt a döntést erősíti az az átmeneti rendelkezés, miszerint ha egy Bt. vagy Kkt. 2022.09.30-ig bejelenti a végelszámolás megkezdését, úgy már a végelszámolás ideje alatt is létrehozhat egyéni vállalkozást a vállalkozás beltagja is.

Az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására a végelszámolási folyamat kezdetétől összesen 150 napja van a vállalkozásnak. Amennyiben túllépi ezt az időkeretet, át kell térnie a normál szabályok szerinti végelszámolásra, ami azonban lényegesen költségesebb.

A törvény kimondja, hogy kötelező az adóellenőrzés azoknál a kockázatos adózóknál, akik végelszámolást rendeltek el. (Illetve nem kockázatos adózóknál is megvan az adóellenőrzés esélye.) Ennek következtében jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történik abban az esetben, hogyha az adóellenőrzés miatt lépjük át a 150. napot? Tekintve, hogy a jogszabály nem rendelkezik erről a helyzetről, így ebben az esetben az általános szabályoknak megfelelően kell eljárni, tehát az egyszerűsített végelszámolásról át kell térni az általános szabályok szerint lefolytatandó végelszámolásra a 150. napon, függetlenül attól, hogy miért nem sikerült az egyszerűsített végelszámolást határidőben befejezni.

Arról, hogy ki élhet az egyszerűsített végelszámolás választásának lehetőségével, itt olvashat:

https://iriszoffice.hu/egypercesek/ki-alkalmazhatja-az-egyszerusitett-vegelszamolast-es-miert-minosul-egyszerusitettnek/

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO