Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mi a teendő, ha a munkavállaló előre megkapta az éves SZÉP kártya keretet, majd megszűnik a munkaviszonya?

Számos munkáltató szeretné elkerülni a felesleges adminisztrációt és igyekszik mérsékelni a többletmunkát, így egyszerű megoldásnak tűnhet, ha az éves Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) keret egy összegben kerül átutalásra a megadott alszámlákra.

Béren kívüli juttatásnak minősül a SZÉP kártya, évente maximum 450 000 Ft értékben:

  • SZÉP kártya vendéglátás (150 000 Ft/év összeghatárig)
  • SZÉP kártya szálláshely szolgáltatás (225 000 Ft/év összeghatárig)
  • SZÉP kártya szabadidős tevékenység (75 000 Ft/év összeghatárig)

A feltöltött összegek után 15%-os SZJA és 17,5%-os SZOCHO fizetési kötelezettség keletkezik, így összes adóteher 32,5%-ot tesz ki.

Abban az esetben, ha az adott évben juttatott SZÉP kártya összegek meghaladják a fenti értékhatárokat, úgy a felettes rész egyesmeghatározott juttatásként adóköteles.

Így már az adóalap 1,18-szorosa után keletkezik 15%-os SZJA és 17,5%-os SZOCHO, azaz 38,35%-ra emelkedik a fizetendő adó.

Év közben létrejött vagy év közben megszűnt munkaviszony esetén a fenti keretösszegeknek az időarányosított része jár. Így, ha az év elején feltöltésre került a teljes évi összeg, majd a munkavállaló munkaviszonya év közben megszűnt, úgy az időarányos részt meghaladó rész átkerül a magasabb adósávba.

Például:

Év elején feltöltésre került vendéglátásra 100.000 Ft, szálláshelyre 200.000 Ft és szabadidőre 50.000 Ft, majd a munkavállaló munkaviszonya év közben április 30-án megszűnt.

Mi a teendő, ha a munkavállaló előre megkapta az éves SZÉP kártya keretet, majd megszűnik a munkaviszonya Írisz Office adótervezés 01

Munkaviszony megszűnésekor nincs lehetőség arra, hogy a keretösszeget meghaladó rész visszautalásra kerüljön a SZÉP kártyáról a munkáltatóhoz, hiszen már az is lehet, hogy a munkavállaló teljes egészében felhasználta azt.

Így az elszámolás a munkáltató saját szabályzata alapján végezendő el:

  • Dönthet úgy, hogy az adókülönbözet a kifizetőt terheli, így az egyes meghatározott juttatásnak minősülő összeg után a vállalkozás megfizeti az adót, és a munkavállalóra semmilyen kötelezettséget nem terhel (5,85%-os többletadó keletkezik).
  • Rendelkezhet arról, hogy a munkavállaló kötelezett a többlet feltöltés visszafizetésére, amely megvalósulhat tényleges visszafizetéssel vagy munkabérből való levonással is.

Email
Print