Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mi a teljesítés helye az áfa szempontjából ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások esetében?

 

Az ingatlanügyletekre jellegükből fakadóan speciális szabályok érvényesek. Ennek megfelelően az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása sem az általános szabályok szerint történik.

A törvény – a teljesség igénye nélkül – kiemel pár olyan szolgáltatást, amik közvetlenül ingatlanhoz kapcsolódnak. Ezek a következők:

  • az ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások
  • a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások
  • az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedése
  • az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások

Ez a lista nem teljes körű, ezért ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásoknál mindig mérlegelni szükséges, hogy az közvetlenül kapcsolódik-e ingatlanhoz.

Az ilyen ügyleteknél a teljesítési hely az a hely, ahol az ingatlan fekszik. A kiállítandó számlán így az ingatlan fekvése szerinti államban érvényes áfa-kulcsot és áfát kell feltüntetni, függetlenül a felek székhelyének/lakóhelyének országától.

Tehát, ha például egy magyar vállalkozás Németországban felújít egy ingatlant egy szintén magyar vállalkozásnak, akkor az erről szóló számlát német áfával, a német szabályok szerint kell kiállítani. (Ez csak úgy lehetséges, ha a vállalkozás előtte német adószámot igényel.)

Email
Print