Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Termék értékesítés és szolgáltatás nyújtás esetén felmerülő járulékos költségek áfakulcsa hasonul a főszolgáltatás áfakulcsához. Erről egy korábban írt egypercesben részletesebben itt olvashat.

Korábban szintén írtunk arról itt, hogy hogyan változott az elvitellel/házhozszállítással értékesített étel/ital áfakulcsa.

A rendeletben azonban külön kiemelték, hogy a kedvezményes adókulcs a szállítási költségre nem vonatkozik. Megkérdeztük a NAV-ot, hogy miért nem tekinthető ebben az esetben a szállítási díj járulékos költségnek, amelyre az alábbi választ kaptuk:

A kedvezményes áfakulcs alapesetben az étkezőhelyi vendéglátásra (tehát a helyben fogyasztásra) vonatkozik. A jelenlegi helyzetben azonban az éttermekben nem valósulhat meg a helyben fogyasztás. A törvényalkotó célja az volt, hogy ne kelljen magasabb áfát fizetni amiatt, mert a helyben fogyasztás helyett elvitelre vagy házhoz szállítással történő értékesítés valósul meg. ÁFA szempontjából tehát az új szabályozás alapján helyben fogyasztásnak minősül az elvitelre illetve házhoz szállítással történő értékesítés is. A helyben fogyasztás esetében azonban nem értelmezhető a szállítási díj, az tehát nem tekinthető járulékos költségnek, e miatt nem vonatkozik rá a kedvezményes áfakulcs.

Az étterem azonban választhatja azt a megoldást, hogy a házhoz szállítási díjat beépíti az étel árába, tehát nem tüntet fel külön szállítási díjat a számlán. Ebben az esetben az ügyletre 5%-os áfakulcs vonatkozik.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO