Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Jegybanki alapkamat: Újabb emelés!

Az MNB 2022. április 27-i hatállyal 4,4%-ról 100 bázisponttal, 5,4%-ra emelte a jegybanki alapkamatot.

Ettől az időponttól minden olyan kalkuláció során, amelynek az alapja az aktuális jegybanki alapkamat, már az 5,4 %-os mértékkel kell számolni.

A 2022. január 1-jén érvényes mértékéhez képest már 300 bázisponttal növekedett az alapkamat.

JBK

Miként hat az adózásra az alapkamat növekedése?

A magánszemélyeknek kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezik, ha a munkáltatótól kapott kölcsön után nem fizetnek kamatot, vagy a kamat mértéke kevesebb, mint a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege. Az alapkamat változásával így akkor beszélhetünk kamatkedvezményből származó jövedelemről, ha a kölcsön kamat mértéke nem éri el a 10,4 %-ot.

Ha a vállalkozás tulajdonosa olyan osztalékban részesült, ami nem illette volna meg (pl. az osztalékelőleg nagyobb volt, mint a jóváhagyott osztalék), úgy a ki- és visszafizetés közötti időszakra kamatot kell fizetnie a cégnek, melynek mértéke a jegybanki alapkamat + 5%. Ellenkező esetben kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezik a magánszemély tulajdonosnak.

Az adóalany önellenőrzési pótlékot köteles fizetni, amennyiben kevesebb adót vallott be és fizetett meg, mint amire kötelezett lett volna. Az önellenőrzési pótlék mértéke minden késedelmes naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 365-öd része (ezután a napi kamat 5,4 % / 365).

késedelmi pótlék mértéke is függ a jegybanki alapkamattól, mivel összege a mindenkori jegybanki alapkamat 5%-ponttal növelt összege (5,4 % + 5 % = 10,4 %), míg kockázatos adózók esetében ennek a másfélszerese (10,4 % * 1,5 = 15,6 %).

Email
Print