Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Miért fontos meghatározni az ügyletek teljesítési helyét?

Amikor egy ügyletet vizsgálunk az áfa szempontjából, a legelső kérdés mindig az, hogy vajon az adott ügyletnek hol van a teljesítési helye. Abban az esetben ugyanis, ha a teljesítési hely nem belföldi, akkor a vizsgált ügylettel kapcsolatban belföldi áfa nem merülhet fel. Amennyiben azonban arra jutunk, hogy a teljesítési helye belföld, akkor annak kapcsán magyar adóztatás történik.

 

A teljesítési hely meghatározásánál az áfa törvény sok kivételes esetet is nevesít, így ha bizonytalan az adott ügylet esetében a teljesítési hely meghatározásában, mindenképpen konzultáljon könyvelőjével, lehetőség szerint még a számlázás előtt.

 

Például az alábbi esetekben nem a vásárló gazdasági letelepedettsége számít:

  • Ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások esetében a teljesítés helye mindig ott van, ahol az ingatlan található. (Pl.: szálláshely-szolgáltatás, szakértői szolgáltatás)
  • Művészeti, tudományos, sport rendezvényekre szóló belépő értékesítése esetén a teljesítés helye az a hely, ahol a rendezvény megrendezésre kerül.
  • Éttermi és egyéb vendéglátó-ipari szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen teljesítik.
Email
Print