Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Miért jó az eszközfelértékelés, azaz az értékhelyesbítés?

Sok vállalkozás esetében fordul az elő, hogy az eszközök könyv szerinti értéke lényegesen alacsonyabb, mint a piaci érték. Ha vásároltunk például 10 éve egy ingatlant 50 M Ft-ért, úgy annak a könyv szerinti értéke 40 M Ft, míg a piaci ár akár 100 M Ft is lehet.

Egy ilyen esetben az eszközök felértékelése és az értékhelyesbítés elvégzése komolyan javíthat a vállalkozás tőkeszerkezetén, így a vállalkozás megítélésén, mely rendkívül hasznos lehet számunkra akár hitelfelvétel, akár tőkeveszettség esetén, de akkor is, ha a partnereink vagy hitelezőink minősítenek minket.

Gyakorlati teendő az eszköz hivatalos felértékeltetése, a tőke megnövelése az értékelési tartalék segítségével, és az audit elvégeztetése.

Figyelem! Könyvvizsgálat akkor is szükséges, ha a vállalkozás nem könyvvizsgálatra kötelezett, ráadásul ez évente elvégzendő, így aki nem könyvvizsgálatra kötelezett, nagyon meg kell gondolnia, hogy az eljárás számára megéri-e. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az eszköz (pl. ingatlan) könyv szerinti értékét ez az eljárás nem fogja megnövelni, csupán a saját tőkére lesz hatással.

Email
Print