Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Anyagköltség vagy tárgyi eszköz? Hogyan állapítható meg és miért fontos?

Az anyagköltségre és a tárgyi eszközre is igaz az, hogy olyan kézzel fogható dolgok, amelyek a vállalkozás érdekeit szolgálják, de nem értékesítési céllal történt a beszerzésük.

A különbség, hogy míg az anyagköltségként elszámolt eszközök rövid ideig (egy évnél kevesebb ideig), addig a tárgyi eszközök tartósan (1 évnél tovább) szolgálják a vállalkozás érdekeit. Tehát, hogy egy tétel anyagköltség vagy tárgyi eszköz lesz, az nem az értékétől, hanem a hasznos élettartamától függ!

 

A tételek pontos besorolása már csak amiatt is nagyon fontos, mert az anyagköltség egyből, tehát már a vásárlás időpontjában csökkenti a teljes beszerzési értékkel a vállalkozás eredményét, ezzel szemben a tárgyi eszközök bekerülési értéke jellemzően csak több év alatt, a hasznos élettartam alatt elosztva jelenik meg a vállalkozás eredményében.

 

Fontos tényező továbbá az is, hogy míg a tárgyi eszközök bekerülési költsége nem befolyásolja az iparűzési adó alapját, mindaddig az anyagköltség iparűzési adóalap csökkentő tétel.

 

A következő egypercesünkben kitérünk majd arra, hogy lehet meghatározni egy tárgyi eszköz bekerülés értékét.

Email
Print