Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mikor keletkezik ÁFA fizetési kötelezettsége alanyi mentes adóalanynak a közösségen belüli termékbeszerzése után?

Még mindig sokan abban a tudatban vannak, hogy ha „áfamentes KATA alanyok” illetve alanyi mentes adózók, akkor nekik áfát soha nem kell fizetniük. Ez azonban nem így van.

Az alanyi mentes adózó is ÁFA fizetésre kötelezett, ha az éven belüli közösségi beszerzéseik nettó összege eléri a 10 000 eurót. Ha nem éri el, akkor nem kell áfát fizetni, ami persze nem teljesen így van, mert ha a partner – pl. az osztrák eladó – áfakörös terméket értékesít, akkor az alanyi mentes adózó megfizeti az osztrák áfát.

Azonban ha a Közösség területéről a beszerzéseink meghaladják a 10 000 eurót, akkor az a számla, mellyel átlépjük a 10 000 eurót, már áfafizetésre kötelezi a beszerzőt.

Ebben az esetben még a beszerzés előtt az értékhatár átlépését be kell jelentenünk az adóhatóságnak, ami alapján közösségi adószámot kap a vállalkozás (ha még nincs neki). Ezzel az adószámmal tudjuk majd beszerezni a határértéket túllépő terméket már ténylegesen áfamentesen, majd itthon kell bevallanunk a beszerzést és megfizetnünk a magyar áfát.

Ha az áfafizetési kötelezettség ily módon bekövetkezett, úgy ettől a tárgyévet követő második év végéig nem térhetünk el, még akkor sem, ha a következő évben a beszerzéseink összértéke a 10 000 eurót nem érik el. Tehát ha 2019-ben átlépjük a 10 000 eurós határt, úgy 2022. január 1-jétől választhatjuk újra az alanyi mentes beszerzést, és addig minden beszerzésünket közösségi adószámmal, áfamentesen kell megejtenünk.

Figyelem, a 10 000 eurós értékhatárba nem tartozik bele az a beszerzés, amit alanyi mentes vagy nem adóalany (pl. magánszemély) közösségi partnertől szerzünk be.

Email
Print