Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mikor kell egy vállalkozásnak közösségi adószámot igényelnie?

 

A vállalkozásoknak lehetőségük van közösségi adószám igénylésére, amely lehetővé teszi az Európai Unión belüli kereskedelmi tevékenység áfamentes folytatását.

A közösségi adószámot az igénylés napjától lehet használni, és kötelező feltüntetni a közösség területén végzett tevékenységhez kapcsolódó számlákon.

Általános szabály szerint közösségi adószám birtokában ha értékesítést végzünk, úgy az áfa fizetési kötelezettség a közösségi adószámmal rendelkező vevőt terheli (és a feltételek fennállása esetén áfa levonási jog is megilleti), míg eladóként áfa fizetési kötelezettség nincs; ugyanakkor beszerzés esetében áfamentességre vagyunk jogosultak, feltéve, hogy az eladó is rendelkezik érvényes közösségi adószámmal.

Fontos!

Áfamentes közösségi értékesítés esetén mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a vevő is rendelkezik-e érvényes közösségi adószámmal!

Ezt nem szabad bemondásra elfogadni, mert az értékesítő felelőssége az adószám ellenőrzése, és ha utólag egy adóellenőrzésen az igazolódik, hogy az áfamentes számla kibocsátásának a feltételei nem álltak fenn, úgy az adóhatóság áfahiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapíthat meg.

A partner közösségi adószámát itt lehet ellenőrizni. Az ellenőrzés eredményét indokolt kinyomtatni vagy elmenteni az utólagos bizonyíthatóság érdekében.

Email
Print