Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen áfával adózik a 2020-ban eladott, de részben 2020. előtt kivitelezett ingatlan?

 

 

A fizetendő áfa megállapítására – egyes speciális kivételektől eltekintve (pl: közösségen belüli termékbeszerzés) – a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni, ami 2019. 12. 31-ig 5% (a meghatározott esetekben).

Ingatlan értékesítése esetében jellemző, hogy a vevő a teljes vételárat részletekben teljesíti, vagy épp foglaló révén előre megfizeti a vételár bizonyos százalékát. Ilyenkor a részlet megfizetése/előleg átvétele is teljesítésnek minősül, így az áfát a részletfizetéskor/előleg átvételekor kell megállapítani. Ha ez még 2019-ben történik, akkor az eladó társaság a 2019-ben aktuális áfa-kulcsot alkalmazza. Arról, hogy ez mekkora jelenleg, illetve hogyan és mikor fog változni a jövőben, előző egypercesünkből tájékozódhat.

Tehát ha 2019. december 31-ig 5%-os előleget veszünk át, illetve fizetünk, úgy az ezután az időszak után kiállított számla már a vételár és a már megfizetett előleg különbözetére tartalmazza a 27%-os áfát.

Amennyiben történik részletfizetés/előlegfizetés 2020-ban is, ott már minden ingatlan esetében 27%-os áfa-kulcsot kell majd alkalmazni.

Email
Print