Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

NAV ellenőrzés önellenőrzés miatt?

Amennyiben egy bevallás (függetlenül attól, hogy milyen adónemre irányul) NAV felé történő beküldése után derül ki az adózó számára, hogy a bevallásban szereplő valamely adat helytelen volt, akkor az adózónak lehetősége van önellenőrzés benyújtására.

 

Gyakran felmerül a kérdés az ügyfeleink részéről, hogy az önellenőrzés benyújtása miatt nagyobb eséllyel ellenőrzi-e a vállalkozást a NAV.

Erre konkrét, törvényekbe foglalt szabály nincs, az általános tapasztalatunk pedig az, hogy pusztán az önellenőrzés benyújtása nem von maga után NAV ellenőrzést. Abban az esetben viszont, ha egy vállalkozás rendszeresen nyújt be önellenőrzést (pl.: minden hónapban önellenőrzi az áfa bevallását), vagy ugyanarra a bevallásra vonatkozóan többször ad be önellenőrzést, azzal könnyen felhívhatja magára a NAV figyelmét.

Az önellenőrzés minden esetben „olcsóbb” a vállalkozás számára, mintha egy esetleges ellenőrzés során tárna fel adóhiányt a NAV. Így amennyiben az adózó észrevette a hibát, mindenképpen azt javasoljuk, hogy nyújtsa be az önellenőrzést, függetlenül attól, hogy korábban ezt hány alkalommal tette meg.
Továbbá azzal is számolni kell, hogy ha az önellenőrzés eredménye adócsökkenés, úgy az a NAV rendszerében kiutalásnak minősül, tehát ez esetben nagyobb tere van az adóellenőrzésnek.

 

Azt a megoldást viszont semmiképpen nem javasoljuk, hogy a vállalkozás szándékosan szerepeltessen téves adatokat a bevallásában (akár üres – köznyelv szerint nullás – adatszolgáltatás formájában), hogy azzal elodázza az adatszolgáltatási vagy adófizetési kötelezettségét, majd később, mikor több ideje van, vagy jobb az anyagi helyzete, akkor pedig önellenőrzéssel javítsa a korábbi (valóságnak nem megfelelő) adatszolgáltatást.

Email
Print