Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Utalvány értékesítés: Mikor áfaköteles?

Karácsony közeledtével mindig kiemelten népszerűek az utalványok, így egyre több cég biztosít lehetőséget a vásárlóinak, hogy ilyet vásároljanak tőle. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy az utalvány értékesítése von-e maga után áfa fizetési kötelezettséget.

A válasz röviden: attól függ.

2019- től ugyanis az utalványokat két csoportba sorolja az Áfa törvény:

  • Egy célú utalvány: ha kibocsátáskor ismert az utalvánnyal vásárolható termék/szolgáltatás teljesítés helye (itt az ország elegendő) és az áfakulcsa
  • Többcélú utalvány: minden, ami nem egy célú

Ha egy célú utalványt értékesítünk, úgy 2019-től a kibocsátás, azaz az értékesítés időpontjában keletkezik számlakibocsátási és áfafizetési kötelezettségünk.

Ezzel ellentétben, ha többcélú utalványt értékesítünk, úgy a kibocsátáskor nem tudjuk még megállapítani az áfa összegét, ezért áfás számlát sem tudunk kiállítani, így áfafizetési kötelezettségünk sem keletkezik. Ebben az esetben áfafizetési kötelezettség csak az utalvány beváltásának időpontjában keletkezik a befogadónál.

Adótervezési szempontból nyilvánvalóan a többcélú utalvánnyal járunk jobban két okból is:

Az áfát csak utólag, a beváltás időpontjában kell megfizetnünk, tehát javul a cash-flow helyzetünk.
Ha az utalványt nem váltja be a vevő, úgy a teljes összeggel gazdagodunk, míg az egy célú utalvány esetében annak csak a nettó összegével.

A témával bővebben ITT foglalkoztunk:

Természetesen nem mindenkinek van lehetősége többcélú utalvány kibocsátására, de nézzünk is erre egy példát.

Egy könyvesbolt utalványt bocsát ki, melyet könyvek vásárlására lehet felhasználni. Mivel a kibocsátáskor egyértelmű az áfa kulcsa (5%) és a teljesítés helye (az üzletünk, tehát Magyarország), így gyakorlatilag az utalvány eladásakor előleget veszünk át, melyről 5%-os (4,76% áfa tartalmú) számlát bocsátunk ki. A fenti okok miatt ez nekünk kevésbé előnyös.

Ugyanakkor dönthetünk úgy is, hogy az utalványt nem csak könyvre, hanem az üzletünkben bármire elköltheti a vevő, és ha a könyv mellett értékesítünk olyan terméket is, ami nem 5%.-os áfás, pl. DVD-t vagy falinaptárt, akkor máris áfa mentesen vehetjük át az utalvány ellenértékét, elhalasztva az áfa fizetést utalvány (esetleges) beváltásáig.

Abban az esetben viszont, ha egy szépségszalon a szolgáltatásaira beváltható utalványt árul, csak egy célú utalványt értékesíthet áfa fizetési kötelezettség mellett, hiszen nála minden termék 27%-os áfakörbe tartozik.

Email
Print