Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Az alanyi adómentesség és a KATA-s vállalkozás szüneteltetésének kapcsolata

KATA-s adózás esetén, amennyiben a vállalkozás szünetelteti tevékenységét az alanyai adómentesség határa nem változik, azonban az árbevétel felső határa igen.

Az árbevétel határát az határozza meg, hogy hány olyan hónap volt, amelyikben a tételes adófizetési kötelezettsége keletkezett. Ezen hónapok száma és az 1 millió Ft szorzata lesz az árbevétel felső határa.

Az alanyi adómentesség esetén, amennyiben a vállalkozó év elejétől tevékenységet végez, a mentesség határa nem változik, attól függetlenül, hogy év közben szünetelteti a tevékenységét. Ez abból következik, hogy a szüneteltetés csak a működésre vonatkozik, az adóalanyiságra nem. Amennyiben azonban a tevékenységet év közben kezdte meg a vállalkozó, az adómentesség értékhatára időarányosan számítandó.

Ebből adódóan, ha a vállalkozás 2019. 07. 15-től év szünetel, akkor tételes adófizetési kötelezettsége 7 hónapra keletkezett, ezáltal az árbevétel határa 7 millió Ft, míg az alanyi adómentes értékhatár változatlanul 12 millió Ft.

Figyelem, a tevékenység szüneteltetésének jogintézménye csak az egyéni vállalkozások számára nyitva álló lehetőség, azzal betéti társaságok és közkereseti társaságok nem élhetnek!

Email
Print