Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját?

Amennyiben egy ingatlan

  • újnak minősül (egyenes ÁFA)
  • nem minősül újnak és az értékesítést az adóalany nem tette áfakötelessé (ÁFA mentes),
  • nem minősül újnak, de az értékesítését az adóalany áfakötelessé tette (fordított áfa),

akkor az adásvételhez kapcsolódó foglaló/vételárrész átvételéről szintén számlát kell kiállítani.

Ingatlan foglaló számlázása

Ezek az ügyletek ugyanis előlegnek minősülnek, így rájuk az előleg szabályai vonatkoznak, vagyis az összeg kézhezvételekor, jóváírásakor, egyéb formában történő teljesítésekor számlát kell kiállítani.

A foglalót/vételárrészt az értékesítésről szóló számlában vissza kell vételezni. Ilyen szempontból tehát ugyanúgy kell eljárni, mint akármilyen más termékre adott előlegnél. A foglalóról bővebben itt olvashat, az új ingatlan fogalmáról pedig itt írtunk.

 

Ingatlan foglaló számlázása példa:

Egy gazdasági társaság bruttó 50 millió Ft-ért értékesítette újnak minősülő, 27%-os áfa-kulcs alá tartozó ingatlanát. Ehhez kapcsolódóan 2018.12.20-án 5 millió Ft-ot vett át foglalóként. A vételárból további 25 millió Ft került átutalásra a vevő felé 2019.01.31-én. A fennmaradó 20 millió Ft a birtokbaadás napján lett rendezve. Az adásvételi szerződést 2018.12.15-én írták alá, a kulcsokat a birtokbaadási jegyzőkönyv alapján 2019.04.30-án adták át a vevőknek. A tulajdonos-változás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése folyamatban van.

A foglalóról 2018.12.20-i teljesítési dátummal számlát kell kiállítani. A számla főbb sorai: 

Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját Írisz Office adótervezés 1

A 25 millió Ft-os vételárrészről szintén számlát kell kibocsátani – 2019.01.31-i teljesítési dátummal. Az áfa szempontjából ugyanis ez is előlegnek minősül. A számla főbb sorai:

Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját Írisz Office adótervezés 2

Az utolsó vételárrészről/birtokbaadásról – 2019.04.30-i teljesítési dátummal – szintén számla készül. Ennek főbb adatai:

Hogyan számlázzuk az ingatlan foglalóját Írisz Office adótervezés 3

Abban az esetben, ha az utolsó vételárrész előbb van kifizetve, mint a birtokba adás, úgy az is előlegnek minősül, míg a birtokbaadás alkalmával egy nulla Ft végösszegű számla kerül kiállításra, melyen pozitív előjellel jelenik meg a teljes vételár, és tételenként negatív előjellel a már megfizetett foglaló és előlegek.

 

A foglaló jogi természetével kapcsolatban a Bacskó Ügyvédi Iroda oldalán olvasható cikkből tájékozódhatnak.

Email
Print