Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kinek jár a garantált bérminimum?

A garantált bérminimumra való jogosultsághoz két feltételnek szükséges együttesen érvényesülnie:

  1. a munkavállalónak rendelkeznie kell középfokú végzettséggel, szakképzettséggel
  2. a munkakör betöltésének feltétele kell, hogy legyen ez a képzettségi szint

A feltételeknek egyszerre kell teljesülniük. Amennyiben a munkavállaló magasabb szintűnek minősített állást tölt be, de nem rendelkezik a szükséges végzettséggel, abban az esetben nem jár neki a garantált bérminimum; illetve nem jár csak azért garantált bérminimum, mivel a munkavállaló jól képzett, de az a pozícióhoz nem is szükséges.

Honnan tudhatjuk meg, hogy egy munkakör betöltéséhez milyen képzettség kell?

A képzési követelmények területét nem könnyű áttekinteni, számos jogforrás tartalmazhat előírást erre vonatkozóan:

  • jogszabályok, rendeletek (pl. az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítési követelményekről szóló 21/2010. (V.14.) NFGM rendelet, valamint az azonos tárgyban kiadott 5/1997. (III.5.) IKIM rendelet) – A képesítési követelményt előíró jogszabályból azonban csupán a szükséges szakképzettség állapítható meg, az nem, hogy az milyen fokú. A szintet az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ) tudjuk megállapítani (melyet IDE kattintva érhet el), mely a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal weboldalán érhető el. A 34-es vagy annál magasabb számmal jelölt képzettség középfokúnak minősül.
  • kollektív szerződés (pl. az egyes munkakörökhöz kötődő minimális szakképzettséget rögzítve határozza meg a bérszinteket)
  • a munkáltató szabályzata
  • sőt jogosultságot alapoz meg az is, ha más középfokú végzettséggel, szakképzettséggel rendelkező munkavállalóknak a garantált bérminimumot a munkáltató már megadta (ilyenkor ezt a bírói gyakorlat munkáltatói követelménynek tekinti)

FONTOS:
Az adott munkakör FEOR szerinti besorolásának nincs ügydöntő jelentősége.
A garantált bérminimumra való jogosultság nem attól függ, hogy mi a munkavállaló legmagasabb iskolai végzettsége, hanem hogy az általa betöltött munkakörhöz mi szükséges.

Email
Print