Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mi a feltétele a kutató-fejlesztők után igénybe vehető kedvezménynek?

A szociális hozzájárulási adótörvény módosításával 2019. január 1-jétől adókedvezményre jogosult az a gazdasági társaság, aki saját tevékenységi körében alapkutatást, alkalmazott kutatást végez vagy kísérleti fejlesztést végző kutatóhelynek minősül.

A kedvezmény az általa kutatás-fejlesztési munkakörben foglalkoztatott munkavállaló után vehető igénybe. Azt, hogy a munkavállaló ténylegesen ilyen munkakört lát el, munkaszerződéssel, illetve munkaköri leírással kell igazolni.

A kedvezmény mértéke egyenlő a tárgyhónapban a fent meghatározott munkakörben foglalkoztatott alkalmazott bérköltsége után számított szociális hozzájárulási adó 50%-val.

Például a munkavállaló bruttó bére 400.000 Ft, ami után a számított szocho (19,5%) 78.000 Ft lenne, de a kifizető 50%-os kedvezményre jogosult, így a ténylegesen fizetendő adó 39.000 Ft.

A kedvezmény igénybevételének nincs időkorlátja, addig alkalmazható, amíg a cég saját tevékenységi körben kutató-fejlesztő munkavállalót foglalkoztat.

kutató-fejlesztő: az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik

kutatóhely: alap- illetve főtevékenységként vagy ahhoz kapcsolódóan kutatás.fejlesztési tevékenységet folytató intézmény, szervezeti egység vagy vállalkozás.

Email
Print