Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingje esetén olyan arányban vonható le a törlesztőrészletek áfája, amilyen arányban a vállalkozás a személygépjárművet útnyilvántartás alapján céges célra használja, de 50% akkor is levonásba helyezhető, ha a vállalkozás ennél kisebb arányban használja céges célra a járművet. Az első lízingdíjnál (amely egy jelentősebb összeg a többi törlesztőrészlethez viszonyítva) a pontos céges használati arány még nem lehet ismert, így itt a vállalkozás vagy az 50%-os arányt használja, vagy becslés alapján nagyobb összeget is levonásba helyezhet. A futamidő végén vizsgálni kell, hogy a futamidő alatt az útnyilvántartások alapján mennyi volt a tényleges céges használati arány és ez alapján utólag kell vagy lehet módosítani az első részletre vonatkozó áfalevonást. (Akkor kell, hogy ha utólag kiderült, hogy több áfát helyezhettünk volna levonásba. Ha kevesebb áfát vontunk le, mint amennyit lehetett volna, akkor az utólagos módosítás csak lehetőség.)

Tehergépkocsi esetén a teljes áfa levonásba helyezhető, de ilyenkor inkább a zárt végű lízinget szoktuk javasolni, amelynek okairól itt írtunk bővebben.

 

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO