Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Milyen vámszankciók léptek életbe az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Az orosz-ukrán háború miatt több importtal/exporttal kapcsolatos szankció is életbe lépett.

Ukrajnával kapcsolatos szankciók:

A konfliktus miatt az ukrajnai Luhanszk és Donyeck régióiból EU-ba importált, vagy az EU-ból ezen régiókba exportált áruk esetében szankciókat fogadott el az EU Tanácsa:

  • 2022. 02. 24-től e két régióból származó árukat tilos behozni az EU területére, valamint bizonyos meghatározott árukat az EU-ból tilos kivinni az említett régiókba.
  • 2022. 02. 23. előtt kötött szerződések 2022. 08. 24-ig történő végrehajtására és kiegészítő szerződések 2022. 05. 24-ig történő végrehajtására, valamint azon árukra, amelyeknek „EUR 1. származási bizonyítványuk” van, az import tilalom nem vonatkozik.
  • A kiviteli tilalom a rendeletben felsorolt iparágakban felhasznált termékekre, technológiákra is kiterjed (pl. építő-, üzem- és vegyi anyagok; ércek; elektronikus eszközök; szoftverek).
  • Olyan áruk kivitelére, amiket konzulátusok, kórházak, oktatási intézmények használnak fel, kérelemre engedélyt lehet kapni.

Oroszországgal kapcsolatos szankciók:

Az EU 2022. 02. 26-tól szigorította a 2014-ben meghozott kiviteli tilalmat.

  • Most már minden kettős felhasználású termék kivitele tilos bármely orosz fél irányába. Tilos bármilyen áru, vagy technológia kivitele, ami fejleszthetné Oroszország katonai és technológiai rendszereit.
  • A tilalom nem vonatkozik azokra a kettős felhasználású termékekre. amelyeket nem katonai felhasználásra szánnak (pl. humanitárius. orvosi, távközlési célra, szoftver frissítésre).
  • Tilos továbbá a légi közlekedés vagy űriparban felhasználható termékek, valamint kőolajfeltárásra és kitermelésre alkalmas termékek kivitele is.

Magyarországról 2022. 02. 28-tól tilos a kettős felhasználású termékek kivitele Oroszországba.

A kettős felhasználású termékek azok a termékek, beleértve a szoftvert és a technológiát is, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók.

Email
Print