Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mit kell tudni az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezetről?

 

2017-ben a NAV elkészít egy adóbevallási tervezetet a rendelkezésére álló kontrolladatok alapján a 2016. adóévről a magánszemélyek személyi jövedelemadójára tekintettel.

Kiknek nem készít tervezetet a NAV?

  • egyéni vállalkozóknak
  • mezőgazdasági őstermelőknek
  • áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek

Hogyan ellenőrizhető a tervezet?

Az elkészített tervezetet az adóhatóság közzéteszi március 15-ig az ügyfélkapun egy erre létrehozott felületen.

Abban az esetben, ha a magánszemély nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor sms-ben, postai úton vagy elektronikusan is küldhet egy kérelmet az adóhatóságnak, hogy küldjék el részére az elkészített tervezetet.

Ha a magánszemély nem kéri a tervezet elküldését vagy egyetért a tervezettel és nem küld be másik bevallást, az adóhatóság elfogadottnak tekinti az általa készítettet.

A magánszemély a tervezetet az adóévet követő május 20-ig egészítheti vagy javíthatja ki elektronikusan vagy egy újonnan benyújtott bevallás (16SZJA) formájában.

Ha az adóbevallási tervezetben visszaigényelhető vagy fizetendő adóösszeg szerepel, valamint a kifizetőtől / munkáltatótól beérkezett adatszolgáltatás(ok)ban ellentmondást észlel az adóhatóság, erről április 30-ig külön értesítést küld a magánszemélynek.

Az adóhatóság által elkészített bevallási tervezet esetében a magánszemély nem veszíti el az adóról való rendelkezési jogát önkéntes pénztári befizetései után sem. A nyilatkozatra a NAV a rendelkezésére álló adatok birtokában ajánlatot tesz.

Email
Print