Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mit nevezünk alvállalkozói szerződésnek és milyen szerepe van az adózásban?

 

A gazdasági élet szereplői között kötött szerződés egyik fő típusa a Ptk. szerinti vállalkozási szerződés, amely alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény (ún. mű) megvalósítására, a megrendelő pedig annak átvételére és a vállalkozói díj megfizetésére köteles.

Ilyen szerződésre lehet jó példa egy ingatlan felújításának kivitelezése, egy rendezvény megszervezése vagy egy termék elfuvarozásának lebonyolítása. Mivel előfordulhat, hogy a szerződés típusának meghatározása nem egyszerű feladat, kérdéses esetben érdemes jogi szakember tanácsát igénybe venni.

Amennyiben a vállalkozó az általa nyújtott szolgáltatás egy részét más vállalkozóval végezteti el, a vállalkozó és szállítója közti szerződést alvállalkozói szerződésnek nevezzük.

Ilyen szerződés megkötésének oka lehet például a vállalkozó részéről a szakismeret vagy a kapacitás hiánya.

Ha a vállalkozó mind a megrendelőjével, mind az alvállalkozójával írásba foglalta a szerződését, akkor az alvállalkozói szerződés alapján történt teljesítések nettó értékével – a bejövő szállítói számlák alapján – csökkenthető az iparűzési adó alapja.

Az alvállalkozótól befogadott számla ugyanakkor nem vonható le az iparűzési adóból abban az esetben, ha

  • a szerződések nincsenek írásba foglalva (még akkor sem, ha a számla egyébként ténylegesen alvállalkozói teljesítés miatt került kiállításra)
  • a társaság kisvállalati adóalanyként az „alternatív” módszer szerint a kisvállalati adó alapjának 120%-a után fizeti az iparűzési adóját
Email
Print