Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Változott a kisadózó vállalkozásoknál a kapott támogatások bevételként elszámolása – visszamenőleg is!

Mindeddig a jogszabály alapján a kisadózók bevételének kellett tekintetni lényegében minden, a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármilyen jogcímen és bármely formában mástól megszerzett „vagyoni értéket” kivéve azokat, melyek tételesen nem voltak kivételként felsorolva (kivételnek számítottak általában amelyeket vissza kellett adni, pl,:Áfa, hitel, stb)

Sajnos a kivételek között nem szerepelt – tehát bevételnek minősült – a kapott „támogatás”.

Tehát mindeddig ha a kisadózó támogatást kapott (fejlesztési célra, vagy költségek fedezetére – természetesen a vállalkozás érdekében),
• bevételként kellett szerepeltetnie,

• halmozottan hátrányt is jelenthetett, ha ezzel a bevételi küszöböt (kapcsolódó írásunk IDE kattintva olvasható
• hiszen ezzel a 6 millió forint feletti részre 40% többletadó is terhelődött erről ITT (Gyik) , vagy ITT (rövid KATA tájékoztató) írtunk részletesebben.

Ez a helyzet megváltozott 2016 06 16-i hatállyal, ekkor a Katv változása hatályba lépett, melynek értelmében

a kisadózó egyéni vállalkozó esetében a kapott támogatás már nem számít bevételnek.

Az érintettek számára külön jó hír, hogy a törvény 2014 január 1-jét követően keletkezett bevételre is alkalmazható, azaz ha a kisadózó egyéni vállalkozó támogatásban részesült 2015. évben, a naptári évben elért bevétele pedig ezen támogatással együtt meghaladta a 6 millió forintot, és 40 százalékos mértékű adót is kellett fizetnie, akkor a 2015. évre benyújtott bevallását önellenőrzéssel helyesbítheti.

Email
Print