Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kockázatcsökkentésre irányuló cégcsoportos adótervezés

Jellemzően mindenki kicsit máshogy képzeli el ezt a területet, és jellemzően mindenkinek igaza is van ebben, mivel a terület nagy, és minden bizonnyal több van benne, mint amit jelenleg belegondolnak.

A cégcsoportos adótervezés két fő területe egymással mindig karöltve a költséghatékonyság és a biztonság. Fontossági sorrend ebben nincs, csak egyéni életszakaszok, amikor pillanatnyilag az egyik fontosabb. Biztonság területén kezelnünk kell az üzletági kockázatot (ahány szerződés, annyi kockázati tényező), az országkockázatot (politikai, jogi, makrogazdasági) és a vagyonközösség kockázatát (üzlettárs, házassági vagyonközösség), míg költséghatékonyság tekintetében az adózási, a pályázati, a finanszírozási és homogén költség (szállítófüggetlen költség, mint pl. biztosítás, energiahordozók, banki ktg.) területek a legkiemeltebb. Cégcsoportos működés esetén azonban a lehetőségeink hatványozottan növekednek, tehát két cég esetében nem csak duplázódásról van szó, hiszen bármilyen adózási módot választunk egy-egy vállalkozás működtetésekor, a két vállalkozás nyújthat olyan lehetőségeket, amit egy vállalkozás önállóan kihasználni nem tud (pl. lakóingatlan és személyautó áfa levonhatósága, holott ugyanarra használjuk, mint egy önálló cég esetében).

Tehát a cégcsoportos adótervezés nem holdingtervezés (ez is beletartozik, de a holding a lehetőségeknek csak vékony szelete), nem adócsökkentés (de az is, hiszen a költséghatékonyság mindig a legfontosabb szempontok között van), nem kapcsolt vállalkozások tervezése (viszont az is, de a kapcsoltság sok esetben kiküszöbölhető kockázat csökkenés nélkül), nem nemzetközi cégstruktúra tervezés (de az is, függetlenül attól, hogy a csak magyarországi modell is tud rendkívül biztonságos lenni), de minden esetben egy összetett biztonsági és költséghatékonysági tervezés.

Kishitűséget lerombolandó! Már akkor is érdemes cégcsoportban gondolkodunk, ha az egyedi cégméretek árbevétele a 30 millió Ft-ot eléri (KATA alanyoknál természetesen 3/12 millió Ft felett szükséges a tervezés), vagy ha a vállalkozásban ingatlan van, akkor már kezdetekkor vizsgálni kell a létjogosultságát.

Költségvonzat? Mivel az adótervezés jellemzően előbb termel és lényegesen többet, mint a költsége, gyakorlatilag a tevékenység tényleges kiadással nem jár.

telefon Irisz Office +36 1 550 0510
+36 21 311 15 10

email Irisz Office[email protected]

Cégcsoportos adótervezés témájú írásaink: