Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Energetika – Áram mikrovállalati és végső menedékes ellátásban

A mikro-, kisvállalati szegmens korábban 3*63 A csatlakozási teljesítményig szabadon vételezhetett az egyetemes szolgáltatás keretein belül. A legjellemzőbb nem lakossági A1 díjszabást a következő tábla mutatja elosztási területenként:

Energetika cikk 5 ESZ A1

A vezérelt vagy éjszakai áram esetén alkalmazott B tarifa volt érvényben az alábbiak szerint:

Energetika cikk 5 ESZ B

Az előző cikkben közölt lakossági áramdíjakhoz képest itt a forgalom arányos Ft/kWh értékek lényegesen magasabbak.

Változások 2022.08.01-től

A 2022.08.01-től érvényes szigorítások értelmében a lakosság mellett a 2004. évi XXXIV. törvény 3. § (3) bekezdése szerinti mikrovállalkozásnak minősülő, kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználó lehet csak egyetemes szolgáltatásban. Így azon kisvállalkozások, amelyek a fenti két kritériumnak nem felelnek meg, azok kikerülnek az egyetemes szolgáltatási körből és ún. végső menedékes státuszban vételeznek továbbiakban. A mikrovállalkozások az egyetemes szolgáltatótól 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig ESZ nem lakossági áron, afelett a versenypiaci áron vételeznek villamos energiát, míg a végső menedékes státuszba került vállalkozások teljes egészében a végső menedékes, azaz versenypiaci áron vételezhetnek, amelynek díjszabása jelenleg megegyezik a mikrovállalatok esetén alkalmazott piac árral az alábbiak szerint:

Energetika cikk 5 A

A vezérelt díjszabás esetén az alábbi versenypiaci és végső menedékes díjak kerültek meghatározásra:

Energetika cikk 5 B

A megadott hirdetményi árak kizárólag a villamos energia nettó egységárát tartalmazzák; így nem tartalmazzák különösen az áfát, a jövedéki adót, a villamos energiáról szóló törvény szerinti pénzeszközöket és a rendszerhasználati díjakat.

A számokból jól látható, hogy a versenypiaci vagy végső menedékes hirdetményi árak az ESZ nem lakossági díjak több mint kétszerese lett.

Fontos megjegyezni, hogy a mikrovállalatok esetén is a 4606 kWh/év kedvezmény figyelembevétele naparányosan történik az alábbi képlet szerint:

kedvezményes éves mennyiség (kWh) / 365 nap* a hónap napjainak száma (nap)

Az éves kedvezmény összege a teljes elszámolási periódus (2022.08.01-2023.07.31) végén kerül ténylegesen összevezetésre. Például, ha a felhasználás az egyik hónapban nem éri el a kedvezményes vételezési szintet (kb. 375 kWh), akkor az a mennyiség nem a következő hónapra, hanem a teljes elszámolási időszak végére csúszik át.

A nem lakossági áram számla következő tartalmi elemeket tartalmazza:

 • az elszámolt energia mennyisége kWh-ban, amely megbontásra kerül:
  • az ESZ nem lakossági energia díjszabás (Ft/kWh) csak a mikrovállalkozások esetén valamint,
  • az ún. versenypiaci vagy végső menedékes piaci árszabás (Ft/kWh) a hozzá tartozó elszámolási mennyiséggel
 • Elosztási alapdíj Ft/hónap -ban
 • Rendszerhasználati díj (az elosztói alapdíjon kívül) Ft/kWh – ban
 • Jövedéki adó Ft/kWh-ban
 • Kedvezményes árú villamos energia ellátás támogatás (Ft/kWh)
 • Kapcsolt termelésszerkezet átalakítás (Ft/kWh)
 • ÁFA

A mikrovállalatok esetében évi 5 000 kWh felhasználás mellett kb. 7 ezer Ft többletköltség jelentkezik, míg a végső menedékes ellátásba került felhasználók kb. 90 ezer Ft éves többletköltséggel kell szembenézzenek.

Jogszabályi háttér:
217/2022. (VI. 17.) Korm. Rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról

281/2022. (VIII. 1.) Korm. Rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelettel kapcsolatos egyes rendelkezésekről


A magyar és európai társadalomért érzett felelősségvállalásunk miatt született meg jelen cikksorozatunk, amely az alábbi témákat igyekszik érthetően bemutatni az energiaszektorban nem jártas olvasóknak, hogy átfogó képet kaphassanak az előttünk álló időszakról:

 1. cikk: Áramról és földgázról röviden
 2. cikk: A földgáz és árampiacok alakulása az elmúlt időszakban
 3. cikk: Egyetemes szolgáltatás és szabadpiac közötti különbség
 4. cikk: Áram lakossági szegmens
 5. cikk: Áram mikrovállalati és végső menedékes ellátásban
 6. cikk: Földgáz lakossági ellátásban
 7. cikk: Földgáz mikrovállalati és végső menedékes ellátásban
 8. cikk: Versenypiaci vételezés áramban és gázban
 9. cikk: Jelenlegi várható negatív hatások
 10. cikk: Javaslatok a kialakult helyzet kezelésére

 V Energy

A szerzőről

Vandrus Péter erősáramú villamosmérnök, közgazdász pályáját a hazai áram átviteli rendszerirányítónál kezdte közel két évtizeddel ezelőtt, majd villamos energia és földgáz nagykereskedelemmel foglalkozott, 2009 óta V-ENERGY Befektetési és Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetőjeként elsősorban külföldi és hazai energia társaságoknak nyújt szakmai támogatást és készít iparági elemzéseket.

Email
Print