Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Energetika – Jelenlegi várható negatív hatások

Lakosság

A havi rezsi korábban áram esetén 16 000 Ft – 20 000 Ft körül alakult, földgáz esetén ez havi átlagban 35 000 Ft – 40 000 Ft körül mozgott abban az esetben, ha a fűtés földgázról volt megoldva. Távfűtéses lakások esetén a gázfogyasztás lényegesen alacsonyabb, viszont a távfűtés magas költségével kellett számolni. Ez kb. 12-15 %-s terhet jelentett a családoknak.

A rezsiszabályok megváltozásával a családoknak 30-40% körüli költséget jelent majd az emelt rezsiszámlák kifizetése. Ez sajnos brutális módon vissza fogja vágni az alapvető élelmiszerek és a rezsin kívüli fogyasztási javak iránti keresletet, amelyet tovább rombol az is, hogy ezek ára is jelentősen drágult az elmúlt időszakban és valószínűsíthető az árak további emelkedése. Ilyen értelemben a szállás, vendéglátás, kultúra és a tartós fogyasztási cikkek piacán nagy arányú kereslet visszaesés várható 2022 negyedik negyedévtől.

Vállalkozások

Azon vállalkozások, akik a fenti érintett iparágakban, vagy kiskereskedelemben tevékenykednek, erősen számolhatnak a lakossági piaci kereslet és ezáltal az árbevételük jelentős visszaesésével. A költségeik másrészről az elszabaduló energiaárak, az emelkedő infláció miatt komoly mértékben emelkedni fognak.

Azok a vállalkozások, amelyek energia intenzív iparágakban tevékenykednek, mint pl. élelmiszer, papír, vegyipar, finomítás, vas és acélipar, színesfémek, nem-fém ásványok (üveg, kerámia, tégla stb.), a termelési költségek drasztikus emelkedésével kell számoljanak. Ezen vállalkozások megpróbálják majd a költségek egy részét áthárítani, de több esetben a veszteségképződés csökkentése miatt a termelés átmeneti leállása mellett döntenek. Már most is számos ilyen termelő vállalat fogja vissza termelését idehaza és Nyugat-Európában.

A fentiek tükrében az alábbiakkal kell számolni 2022 utolsó negyedévében és 2023-ban:

 • tőkebevonási lehetőségek szűkölése
 • eladósodottság növekedése
 • szaporodó vállalti pénzügyi nehézségek és fizetésképtelenség, növekvő körbe tartozások
 • banki hitel portfóliók minőségének romlása, hitelkihelyezések lelassulása
 • állami és magánberuházások visszafogása, profitráták esése
 • széleskörű, valamennyi gazdasági szektort és szereplőt érintő recesszió
 • növekvő munkanélküliség
 • háztartások jövedelmének, megtakarításának drasztikus csökkenése
 • államadósságok emelkedése
 • nagyfokú cserearány romlás
 • reáljövedelem csökkenés (kivonás)
 • növekvő fizetési mérleg hiány
 • leértékelődő devizák, emelkedő kockázatmentes hozamok, kockázati prémiumok
 • zuhanó eszközárak
 • társadalmi elégedetlenség, politikai válság kialakulásának kockázata

Az energiaárak várhatóan visszaesnek majd, de nem a korábban látott alacsony szintekre. A jelenlegi szakértői várakozások szerint a COVID utáni 2021-s árszinteken (100+ EUR/MWh) fog stabilizálódni az energia nagykereskedelmi ára, amelyet nagymértékben befolyásol majd az orosz energiahordozók elérhetősége.


A magyar és európai társadalomért érzett felelősségvállalásunk miatt született meg jelen cikksorozatunk, amely az alábbi témákat igyekszik érthetően bemutatni az energiaszektorban nem jártas olvasóknak, hogy átfogó képet kaphassanak az előttünk álló időszakról:

 1. cikk: Áramról és földgázról röviden
 2. cikk: A földgáz és árampiacok alakulása az elmúlt időszakban
 3. cikk: Egyetemes szolgáltatás és szabadpiac közötti különbség
 4. cikk: Áram lakossági szegmens
 5. cikk: Áram mikrovállalati és végső menedékes ellátásban
 6. cikk: Földgáz lakossági ellátásban
 7. cikk: Földgáz mikrovállalati és végső menedékes ellátásban
 8. cikk: Versenypiaci vételezés áramban és gázban
 9. cikk: Jelenlegi várható negatív hatások
 10. cikk: Javaslatok a kialakult helyzet kezelésére

 V Energy

A szerzőről

Vandrus Péter erősáramú villamosmérnök, közgazdász pályáját a hazai áram átviteli rendszerirányítónál kezdte közel két évtizeddel ezelőtt, majd villamos energia és földgáz nagykereskedelemmel foglalkozott, 2009 óta V-ENERGY Befektetési és Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetőjeként elsősorban külföldi és hazai energia társaságoknak nyújt szakmai támogatást és készít iparági elemzéseket.

Email
Print